• Načítám...
>

Praha 2 ocenila učitelky z mateřských škol

  • 27. března 2024,
  • 19:36,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

Učitelé oslavili svůj den a městská část Praha 2 tuto příležitost využila k tomu, aby poděkovala vybraným učitelkám z mateřských škol, které už několik desítek let pracují s dětmi a starají se o jejich program, vývoj, vzdělávání i výchovu. Kdo někdy pracoval ve školství, jistě ví, jak je práce s dětmi často náročná, zejména s těmi nejmenšími. Radní městské části Praha 2 Jana Černochová (ODS) proto přišla poděkovat a ocenit celkem sedm učitelek, pro které se učitelské řemeslo stalo jejich celoživotním posláním a náplní. Některé přitom učí už více než 40 let.

Reklama

Městská část Praha 2 ocenila celkem sedm učitelek z pražských mateřských škol za jejich dlouholetou práci s dětmi. Předávání proběhlo v reprezentativních prostorách Novoměstské radnice, symbolicky na Den učitelů. Učitelkám přišla osobně poděkovat bývalá starostka Dvojky a nyní ministryně obrany České republiky a zároveň radní městské části Praha 2 Jana Černochová (ODS).

„Jedna z paní učitelek slouží ve školství dlouhých 47 let, druhá 46 let, další 45 let. Jsou to nejenom studnice informací, ale samozřejmě i dámy, které mají obrovské množství zkušeností a vlastně zažily různé éry ve školství nejenom na Praze 2,“ vysvětluje radní městské části Praha 2 Jana Černochová (ODS).

Učitelské povolání možná ještě stále není dostatečné společensky doceňované, jak tomu bylo například za první republiky. Učitelé často totiž zastávají nevděčnou roli, a to paradoxně v době, kdy máme demokracii a každý může hodnotit každého, tedy i učitele, kteří se stávají terčem kritiky, mnohdy přitom neoprávněné. 

„Někdy se v tom učitelském povolání pedagogové setkávají s tím, že například je rodiče někdy kritizují za věci, které nejsou záležitostí výchovy v rámci školského vzdělávacího systému, ale možná je tam někdy absence té výchovy v rodině,“ popisuje Jana Černochová (ODS), radní městské části Praha 2.

I přes to se mezi učiteli stále najde spousta těch, které jejich práce i po tolika letech baví. Mezi ně patří i paní Dana Moravcová z Mateřské školy Čtyřlístek v městské části Praha 2. 

„Asi už je to prostě ve mně a děti mám hrozně ráda, neskutečně mě nabijí energií. Já se k nim snažím být kamarádská, partnerská, ne být autoritativní učitelkou a možná právě proto, že jsem schopná si s nimi sednout na koberec a lézt po čtyřech a štěkat jako pejsek, tak to s nimi zvládám. Vidíte, že vás rády potkávají i na ulici a to je prostě neocenitelné, kdo to nezažije, tak neví,“ říká ředitelka MŠ Čtyřlístek Dana Moravcová. 

Paní Moravcová už sice tři roky přesluhuje, ale stále se k odchodu do penze nemá a ještě bude ráda pár let sloužit dětem a být jim zkušenější kamarádkou. Nejen ona, ale i všichni pedagogové si proto zaslouží velký obdiv, protože práce s dětmi může být jednak mimořádně náročná, ale také obohacující a radostná. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu