• Načítám...
>

V ulicích Prahy 2 přibude 23 nových stromů

  • 17. dubna 2024,
  • 16:36,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Praha 2 finančně zajišťuje náhradní výsadbu letos celkem třiadvaceti stromů v ulicích této městské části. V polovině dubna tak nová lípa doplnila stromořadí v ulici Jana Masaryka nedaleko náměstí Míru.

Reklama

Praha 2 letos vysází ve stromořadích na svém území celkem 23 stromů. Ty se ještě během jara objeví hned v několika lokalitách. V polovině dubna tak třeba v ulici Jana Masaryka vysadila radnice za účasti vedení města novou lípu.

,,Nejvíce stromů bude vysázeno v ulici Korunní, další ulice budou následovat, například v Italské a v ulici U nemocnice," řekl Jan Recman (ODS), místostarosta MČ Praha 2.

Uliční stromořadí i jejich údržba leží na bedrech Technické správy komunikací. Do obnovy listnáčů ale městská část Praha 2 každoročně investuje z vlastní kapsy.

,,Pro Prahu 2 je velice důležité, aby se stromořadí v ulicích obnovovalo a proto ze svého rozpočtu přispívá každoročně částkou 1 300 000 korun, přestože stromořadí v ulicích nemáme ve své správě, ale má to ve správě TSK a hlavní město Praha," doplnil Recman.

,,My se potom domlouváme s Odborem životního prostředí této městské části na tom, kde by tato výsadba byla vhodná. My také budeme zajištovat tříletou správu těchto stromů, to znamená, že musíme zajistit výchovné řezy, případně dodatečnou zálivku, pokud by to bylo nutné nebo řezy, které jsou tvarující," vysvětlovala mluvčí Technické správy komunikací, Barbora Lišková.

Jedná se o pravidelnou každoroční obnovu zeleně, která je nezbytně nutná. Nově vysazené dřeviny nahradí ty, které byly odstraněny z důvodu poškození nebo onemocnění. K výsadbě v blízkosti budov jsou pak vybírány takové druhy dřevin, které jsou přizpůsobivé a schopné přežívat i v podmínkách městského tepelného ostrova. 

,,Ono to je v těch ulicích s tím kořenovým systémem docela náročné, takže Technická správa komunikací v minulém roce vypracovala celou metodiku kořenových cest, kdy vy nevíte, kde všude jsou kabely a kde všude narazíte na co, takže oni na to mají metodiku a já jsem za to ráda. Nikdy nevíte, kde ten strom jak utrpí nebo neutrpí," doplnila náměstkyně pražského primátora, Jana Komrsková (Piráti).

Zeleň ve městě plní řadu důležitých funkcí. V parných letních dnech stromy nabízejí stín, zlepšují mikroklima v ulicích, působí pozitivně na kvalitu ovzduší, ale i lidskou psychiku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu