• Načítám...
>

Žáci z Prahy 6 navštívili fakulty ČVUT

  • 6. února 2024,
  • 15:01,
  • PRAHA 6,
  • Kristýna Svobodová

Projektový den - tak se jmenoval historicky první ročník akce, která si klade za cíl přilákat více zájemců o studium technických oborů. Akce pro žáky základních škol z Prahy 6 se tak uskutečnila na ČVUT ve spolupráci s MAP 6 a šestou městskou částí.

Reklama

Elektrotechnika, biomedicína, architektura nebo třeba jaderná fyzika. To je jen malý výčet oborů, ve kterých se mohou vzdělávat studenti na Českém vysokém učení technickém. Zájemců o technické a mnohdy klíčové obory ale v Česku ubývá. ČVUT proto ve spolupráci s radnicí Prahy 6 a projektem Místní akční plán připravili pro žáky základních škol akci Projektový den.

,,Cílem tohoto dnešního projektu je ukázat dětem, co všechno technika znamená. To znamená, že chceme podnítit zájem žáků, aby si řekli ‘aha, tam to bylo strašně zajímavé, to bych chtěl někdy dělat’," vysvětlila smysl akce manažerka projektu Místní akční plán, Jana Matoušová.

,,Je strašně důležité podchytit talenty. V okamžiku, kdy třeba ještě nevědí, k čemu je dobrá matematika, fyzika, tak při takových návštěvách na univerzitě si to mohou ověřit, mohou se inspirovat a tak zjistit, že má cenu do toho investovat energii," řekl Vojtěch Petráček - rektor ČVUT.

Žáky tak po fakultách ČVUT v Praze a Kladně provázeli studenti a doktorandi školy. Nejzajímavějšími zastávkami pak byly především laboratoře a odborné technické učebny.

,,Nacházíme se na fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze na katedře elektroenergetiky laboratoří vysokých napětí. Experiment, který jsme realizovali, byl vysokofrekvenční výboj s využitím Teslova transformátoru," popsal Martin Čerňan - odborný asistent.

,,Myslím si, že je důležité, aby si prohlédli akademické prostředí, aby věděli, že je to trochu jiné než na jejich základní škole, ale na druhé straně, že ta vzdělávací linka tam zůstává i nadále a že si vlastně můžou vybrat, co je baví nejvíc a tomu se pověnovat," doplnila místostarostka Prahy 6, Mariana Čapková (Praha 6 Sobě).

Historicky prvního Projektového dne na ČVUT se zúčastnilo na 500 žáků z Prahy 6. Škola jim zpřístupnila celkem sedm ze svých osmi fakult. A v podobných akcích škola plánuje s městskou částí pokračovat. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu