• Načítám...
>

Galerie Skleňák v Praze 6 po pauze opět hostí výstavu

  • 4. března 2024,
  • 9:29,
  • PRAHA 6,
  • Kristýna Svobodová

Po půlroční pauze hostí Galerie Skleňák výstavu. Po náročné rekonstrukci výkladních skel si tady návštěvníci mohou prohlédnout sadu fotografií z výstavy s názvem Střešovice dnes.

Reklama

Po půlroční pauze pokračuje Galerie Skleňák další výstavou. Tentokrát se jedná o tvorbu Svazu českých fotografů. Ve výloze si tak kolemjdoucí mohou prohlédnout snímky ze Střešovic.

,,To dokumentuje určitou pestrost městské části, protože my jsme skutečně velká, zelená, vzdělaná, dobře spravovaná městská část, ale to, co je ještě specifické, že máme různá zákoutí z různých staletí a ty staré Střešovice a Střešovičky, tam se ocitnete jakoby na vesnici v minulém a předminulém století a je to velmi zajímavé," řekl radní pro kulturu městské části Praha 6, Jan Lacina (STAN).

,,Všechny ty fotografie vznikly z procházek, kde nás vedl a prováděl kunsthistorik doktor Vladimír Czumalo, který tedy bohužel letos v lednu zemřel, takže už tady jsme ho tentokrát nemohli představit, ale zasvěceně vždy ukazoval ty důležité a zajímavé části, které v jednotlivých místech jsou," řekla kurátorka výstavy, Věra Matějů.

Jednou z nich je i tahle oranžově zářivá fotografie s jasným nádechem podzimu.

,,Zaujala mě vlastně barevnost toho plotu, těch jehnědů a zezadu toho pozadí. Nejraději fotím ulici, jako život na ulici, protože to je jako lovit beze zbraní určitou situaci do té fotky, aby to něco vyprávělo," popsal autor snímku a člen Svazu českých fotografů Jiří Durdík.

Výstava s názvem Střešovice dnes jsou první expozicí po půlroční odmlce, kdy galerie procházela rekonstrukcí.

,,My postupně rekonstruujeme celý skleněný palác, ale to, o čem se bavíme, byly ty výkladce, které byly špatně udělány a praskaly a bylo velmi složité vysoutěžit dodavatelskou firmu a najít toho, komu se to podaří, protože to je budova, která je památkově chráněná z první republiky, velmi slavná, ale stavebně velmi komplikovaná," vysvětlil Lacina.

,,Celé to bylo osazené jednovrstvými skly a samozřejmě se muselo osadit dvouvrstvými, která jsou výrazně těžší, takže se musela i jinak kotvit. V tom bylo poměrně složité to založení a samozřejmě výrobci, kteří taková skla dělají, tak těch není moc," popsal Zdeněk Hořánek, ředitel městské firmy Sneo.

Rekonstrukce systému vytápění galerie a výměna skleněných výkladců radnici Prahy 6 vyšla na 13 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu