• Načítám...
>

SK Praga Vysočany má nové hřiště nejen na fotbal

  • 2. února 2024,
  • 0:37,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

SK Praga Vysočany má nové hřiště. Staré tenisové antukové hřiště ve fotbalovém areálu je totiž minulostí a na jeho místě je k dispozici moderní víceúčelová sportovní a tréninková plocha s umělou trávou. Nové hřiště poslouží nejen ke zkvalitnění tréninků fotbalistů, ale je určeno také pro nohejbal, volejbal, florbal, badminton a tenis. Stavební práce začaly v září 2023. V prosinci 2023 bylo v zásadě hotovo. Předvánoční sněhová nadílka a novoroční mrazy překazily jen poslední úpravy sportovní plochy, jako například lajnování. Celkové náklady na akci dosáhly částky 5 181 185 korun.

Reklama

Staré tenisové antukové hřiště ve fotbalovém areálu SK Praga Vysočany je již minulostí. Místo něho je k dispozici moderní víceúčelová sportovní a tréninková plocha s umělou trávou.

"To je další etapa, dokončování tohoto areálu, za těch 10 - 15 let, co se o to tady s klubem snažíme, tady vyrostly kabiny, vyrostly tady další tréninkové plochy, bohužel tu nejde udělat z důvodu místa a územního plánu jednu tréninkovou plochu, tak je to takto rozsekané, Pragovka využívá i místo dohromady s rugby na Spartě na Podvinném mlýně, také na umělé trávě, co financovala částečně městská část Praha 9 a tady byl takový úzký moc nepoužívaný tenisový kurt, takže tu bude zázemí nejen pro fotbal, ale i pro nějaké další sporty, třeba nohejbal a tak dále, tak se ten areál postupně dokončuje. Rádi bychom se pobavili s tenisty, ta dřevěná budova za mnou už také přesluhuje, takže tam věřím, že se tam také něco povede, protože i na tenisu je spousta dětí," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Nové hřiště už je prakticky dokončené, pouze na pár detailů, a to především z důvodu neustále se měnícího počasí.

"Protože se furt mění teplo, zima, teplo, zima, tak je to na ty technologie špatné, takže vidíte, že tady ještě nejsou čáry, není to pořádně přilepené, ale věřím, že v takovém březnu/dubnu se to všechno dodělá a bude to sloužit," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Celkové náklady přesáhly pět milionů korun. Devátá městská část pomohla individuální investiční účelovou dotací.

"Klub na to získal dotaci z Národní sportovní agentury, tam je 30 % spoluúčast, z toho polovinu zaplatila Praha 9, je to nějakých 770 tisíc korun," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Hřiště bude moci vedle klubu využívat také veřejnost. Například dopoledne ho budou moci využívat školy, které se potýkají s nedostatkem sportovních ploch. Velkým benefitem moderního hřiště je i zásadní zvýšení bezpečnosti při provozování sportovních aktivit a netýkají se jen prevence úrazů či zranění, ale také zatěžování pohybové soustavy.

V areálu Pragovky najdete hned čtyři hřiště určená na fotbal včetně toho s umělým povrchem třetí generace +.

"Máme tady hlavní fotbalové hřiště, to asi vidíte, tam vzadu se před 4 lety postavila umělka ve velikosti asi polovičky hrací plochy, támhle se před 2 lety postavilo hřiště se zavlažováním, tréninková plocha a ulehčení velkého hřiště, aby se neničilo a teď se dokázalo postavit toto poslední hřiště. Bude to využívat fotbalový oddíl, ale ve spolupráci s tenisty, kteří to také budou využívat na tenis a Pragovka hraje A třídu, áčko a toto budou využívat především naše malé děti, my si pronajímáme umělky různě tady po okolí Prahy 9 a toto nám umožní to trénování těch místních dětí, nebudeme muset platit někde nějaké nájmy. Na velký fotbal to asi nebude, ale pro ty děti, nějací mladší žáci si tady krásně zatrénují," řekl Petr Končický - Předseda fotbalového klubu SK Praga Vysočany.

Stavební práce, které prováděla firma Biturbostav s.r.o., začaly v září 2023. V prosinci 2023 bylo v zásadě hotovo. Od roku 2019 je to již třetí hřiště, které v areálu SK Praga Vysočany za finanční spoluúčasti klubu a Městské části Praha 9 vzniklo. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu