• Načítám...
>

Školy v Praze 9 se učí jak postupovat v krizových situacích

  • 4. března 2024,
  • 9:40,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

V tiskovém centru radnice Prahy 9 se uskutečnilo školení pro vedení základních škol. Policejní preventisté tady ředitelům vysvětlovali, jak se mají chovat v případě napadení aktivním střelcem.

Reklama

Utíkej, schovej se, bojuj! Taktika, kterou doporučují nejen policisté jako koncept v případě, kdy se v budově vyskytne aktivní střelec. Děsivý scénář, který se na konci loňského roku odehrál na jedné z fakult Univerzity Karlovy podnítil mnohá školení pro případ, že by se opakoval. Jedna taková přednáška proběhla i na radnici Prahy 9.

"Cílem dnešního školení je seznámit zástupce škol s problematikou ochrany měkkých cílů, ať je to od začátku od gesce Ministerstva vnitra, od metody, co oni jako měkké cíle pro sebe mohou udělat a výšit bezpečnost v rámci svého subjektu," řekl Martin Němec - koordinátor pro ochranu měkkých cílů, KŘ hl. m. Prahy.

Za měkký cíl jsou považovány objekty, prostory nebo akce, kde se často vyskytuje větší počet lidí a kde zároveň chybí zabezpečení proti násilným útokům. Typicky se jedná třeba o kancelářské budovy nebo například právě o školy.

"V první řadě je potřeba, aby si nejdřív ta škola vyhodnotila, jaká jsou bezpečnostní rizika. Na základě těch bezpečnostních rizik si oni potom připraví svůj vlastní bezpečnostní plán. Pokud dojde k události aktivního útočníka, tak samozřejmě dopředu mít připravený podobný systém, jako když je požár," řekl Martin Němec - koordinátor pro ochranu měkkých cílů, KŘ hl. m. Prahy.

To znamená naučený postup, který musí znát jak učitelé, tak i studenti.

"První fáze - utíkej, pokud můžeš. Pokud ta možnost není, tak se schovej, což znamená schovat se v místnosti, zabarikádovat se a čekat na příchod složek IZS, kteří pomohou potom a poslední fáze, ta už je bohužel, kdy bojujeme o svůj vlastní život," řekl Martin Němec - koordinátor pro ochranu měkkých cílů, KŘ hl. m. Prahy.

Konkrétní opatření na ochranu v případě útoku si ale každá škola musí zajistit sama.

"Pokud se budeme bavit o vysokých školách, tak mnohé fakulty disponují několika budovami, které jsou různým způsobem atypické, některé jsou novodobé, některé jsou historické a to se také musí jednoznačně respektovat, takže my zmíníme čelním představitelům, jak by bylo možné se chránit, jaká opatření lze možná udělat, ale oni sami musí primárně vyhodnotit, zda taková opatření jsou možná či nikoli," řekl Tomáš Hulan - koordinátor pro ochranu měkkých cílů, KŘ hl. m. Prahy.

"Školení zaměstnanců škol, základních škol Prahy 9, ředitelů a metodiků prevence je důležité, což ukázala ta filosofická fakulta, takže se domníváme, že spousta lidí neví, co má dělat. Uvidíme, jaký bude dál zájem, nevím, jestli bude možné do dalších konkrétních škol, protože samozřejmě policie toho má hodně, ale nabízely se nám některé soukromé agentury, že by to procházely s dětmi, zkoušeli by si ty evakuace a doba se bohužel vrací k tomu, že toto bude nutné cvičit," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

"Je to logické vyústění toho všeho, co proběhne, nás to nikdo neučil, my nevíme, jak se v situacích, které se staly na té fakultě, chovat, takže jsme rádi, že se to děje," řekl Jan Kračmer - zástupce ředitele ZŠ Novoborská.

Podobná cvičení by pak měla podle místostarosty Prahy 9 Adama Vážanského proběhnout v nejbližší době také v budově prosecké radnice a také na poliklinice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu