• Načítám...
>

Chvalský zámek vystavuje ilustrace Heleny Zmatlíkové

  • 28. března 2024,
  • 1:58,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Chvalský zámek hostí výstavu ilustrací Heleny Zmatlíkové. Ilustrovala téměř 300 knih převážně pro děti a získala řadu ocenění za nejkrásnější knihu. Mezi nejznámější tituly, které ilustrovala, patří například Honzíkova cesta, Děti z Bullerbynu, Deník kocoura Modroočka, Putování za švestkovou vůní, Martínkova čítanka, Malý princ či Pinocchiova dobrodružství.

Reklama

Chvalský zámek v Horních Počernicích hostí výstavu nejznámější české ilustrátorky dětské literatury 20. století. Helena Zmatlíková svými kresbami vdechla život třeba takovým knížkám, jako je Honzíkova cesta, Děti z Bullerbynu, Martínkova čítanka nebo Malý princ.

"Obrázky Heleny Zmatlíkové se opravdu vryly do povědomí dětí a dospělých především tím, že ten výraz těch postav je opravdu až takový hypnotický, postavy mají velké oči, mívají černé kontury, takže to člověka při tom sledování těch obrázků pohltí," řekla Patricie Krobová - ředitelka Chvalského zámku.

Originální ilustrace Zmatlíkové jsou na výstavách k vidění jen výjimečně. Expozice na Chvalském zámku teď u příležitosti jejích nedožitých sta let návštěvníkům představí více než stovku exemplářů.

"Představujeme zde celistvý průřez tvorbou těch prvních skic a různých návrhů přes originální kresby v nějakých větších velikostech, které byly potom třeba použity v těch knihách," řekla Patricie Krobová - ředitelka Chvalského zámku.

Ve sklepení Chvalského zámku pak čeká na nejmenší návštěvníky interaktivní část výstavy.

"Tam je část herny, kdy mají děti možnost si tam buď něco namalovat ve výtvarném koutku nebo se podívat na jeden díl animovaného seriálu Domeček u tří koťátek, to je takové stylizované kino a pak tam máme takovou hernu na motivy Dětí z Bullerbynu," řekla Patricie Krobová - ředitelka Chvalského zámku.

Helena Zmatlíková se narodila v roce 1923 v Praze. Navzdory tomu, že ve svých začátcích vyzkoušela mnoho povolání, nakonec zvítězila knižní ilustrace, kterou úspěšně vykonávala více než 50 let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu