• Načítám...
>

Z Modřan do Komořan povede nová tramvajová trať

  • 25. března 2024,
  • 8:58,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Praha se dočká nové tramvajové tratě, konkrétně v úseku Nádraží Modřany - Komořany. Zahájení projektové přípravy už schválila Rada hlavního města Prahy. Dopravní podnik hl. m. Prahy nyní musí zajistit potřebnou dokumentaci a povolení. Trať povede od stávajících zastávek Nádraží Modřany podél Komořanské ulice směrem na jih až k ulici U Soutoku, kterou překříží. Dopravní podnik předpokládá zahájení stavby za 700 milionů korun v roce 2027.

Reklama

V Praze vznikne nová tramvajová trať v úseku Nádraží Modřany - Komořany. Trať povede od stávajících zastávek Nádraží Modřany podél Komořanské ulice směrem na jih až k ulici U Soutoku, kterou překříží. 

„Je to o tom, že Dopravní podnik hlavního města Prahy má za úkol připravit projektovou dokumentaci pro tuto investiční akci, zajistit EIA, zajistit povolení té akce a následně její realizaci. Když to dobře půjde, tak bychom měli začít v roce 2027 a hotovo by mělo být v roce 2029,“ nastiňuje náměstek primátora hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Tramvajová trať tam měla vzniknout už v 80. letech s ohledem na chystané velké sídliště. Z plánů na výstavbu ale sešlo a to samé potkalo i tramvajovou trať.

„Teď v Komořanech v návaznosti na ukončení průmyslové výroby bude docházet k revitalizaci brownfieldů a tím pádem dojde k masivní bytové výstavbě a to samozřejmě znamená i požadavky na dopravu. MHD je tam nyní obsloužena pouze autobusy, ty mají ale často zpoždění kvůli přeplněné Komořanské a to znamená, že kdyby se tam postavily ještě další byty, tak už by to ani kapacitně nedostačovalo,“ obává se Zdeněk Hřib (Piráti), náměstek primátora hlavního města Prahy.

Je proto nutné zajistit novou tramvajovou trať, která umožní dostat se lidem do centra města pohodlnou, velkokapacitní, kolejovou a bezemisní dopravou, která bude zcela oddělená od automobilového provozu.

„Předpoklad je, že to bude stát zhruba 700 milionů korun a budeme se samozřejmě snažit využít pro tuto akci dotace z Evropské unie, které budou aktuálně dostupné,“ uzavírá náměstek primátora hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). 

Na trati o délce 2, 6 kilometrů se počítá s pěti páry zastávek s pracovními názvy Modřanský cukrovar, Modřanské laguny, Nad Teplárnou, Komořany a Nové Komořany. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu