• Načítám...
>

Repertoár divadla Radka Brzobohatého doplnil Don Quijote

  • 29. března 2024,
  • 15:01,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Divadlo Radka Brzobohatého má na repertoáru hned několik skvělých představení. Nově ho ale doplňuje španělský román Don Quijote. Nestárnoucí klasika měla v pražském divadle v Opletalově ulici premiéru 28. března.

Reklama

Psychiatrický pacient, který nastavuje zrcadlo společnosti. Klasický příběh, který klade otázku, jestli je bláznivá spíše společnost, která relativizuje morální hodnoty a rozmělňuje skutečnou pravdu a nebo je šílený jednotlivec, který sice trpí psychickou chorobou, zato ale pozná, co je skutečné, dobro, pravda a láska. Román Don Quijote asi netřeba blíže představovat. S jeho novou interpretací teď přišlo pražské Divadlo Radka Brzobohatého.

"Já jsem toho Dona Quijota přepsal hodně, udělal jsem z něj psychiatrického pacienta, takže se to vše odehrává v jednom pokoji v léčebně, která je takový obraz světa, ten svět je trochu blázinec, takže jsem si to takto předefinoval," řekl Lukáš Burian - režisér.

Důmyslného rytíře z nejslavnějšího španělského románu ztvárňuje Jakub Slach. Ten navíc přiznává, že notoricky známá dramatická postava pro něho byla výzvou i překvapením.

"Já jsem věděl, že jdu do dopoledního představení pro školy, do představení Don Quijote a říkal jsem si, že to je super, prostě vydělám nějaké prachy a že to bude hlavní role, což jsem fakt nevěděl do poslední chvíle, pak jsem se to dozvěděl, tak jsem říkal, že je to super a jsem za to strašně rád," řekl Jakub Slach - představitel Dona Quijota.

"Tu dramatizaci jsem psal na Kubu Slacha, protože to je Don Quijote prostě. O tom světě přemýšlí podobným způsobem, on je takový bojovník. Za sebe sama, za své principy a navíc je to poctivý hráč, který o těch věcech hodně přemýšlí," řekl Lukáš Burian - režisér.

Příběh snílka, který se pouští do místy absurdního boje s vlastními bláznivými nápady, je podle režiséra inscenace Lukáše Buriana dodnes stále aktuální.

"Ta aktuálnost je v tom boji člověka, který se jakýmkoli způsobem odlišuje za svou jedinečnost, za svobodu a za to místo ve světě, který třeba není tak dobrý, jak by mohl být," řekl Lukáš Burian - režisér.

Představení Don Quijote vzniklo v rámci dramaturgické řady s názvem Přijďte na klasiku. Ta si klade za cíl hravým způsobem představit studentům typická maturitní díla. Nudit se ale rozhodně nebudou ani ti, kteří studentská léta mají už pár let za sebou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu