• Načítám...
>

Středočeský kraj prodal některé své školy

.

Reklama

Z některých středních škol ve Středočeském kraji se teď stanou školy základní. Středočeští zastupitelé totiž odsouhlasili prodej dvou nevyužívaných areálů bývalých středních škol ve Středoklukách v okrese Praha - západ a v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku oběma obcím za odhadní cenu. Kraj se tak zbavil nepotřebného majetku a obce tak získaly tolik potřebné prostory pro další výuku.

"Odbor školství vyhodnotil veškeré potřeby, které potřebuje Středočeský kraj a ten se postupně rozhodl, že některé školy zruší, a to kvůli nedostatku žáků. Tady se nacházíme v učilišti Stanislava Kubra ve Středoklukách, kde bylo zemědělské učiliště a ten počet žáků klesl pod 50 a už to nebylo finančně udržitelné. Takže škola byla zrušena, ti žáci tak byli přesunuti na Kladno, na učňovské obory na Kladno," řekl radní pro oblast investic a majetku Středočeského kraje. 

Odprodejem dvou nevyužívaných areálů bývalých učilišť pomohl Středočeský kraj dvěma obcím řešit nedostatek míst na základních školách. V areálu bývalé Integrované střední školy Stanislava Kubra v obci Středokluky v okrese Praha - západ už ale vlastně základní škola funguje. Obec měla celý areál v nájmu již od roku 2021, kdy došlo z důvodu nízké naplněnosti ke zrušení střední školy.

"Pro nás je to řekněme nákup století. Je to strašně důležitá věc, vlastně velký závazek pro budoucnost. A to nejen pro naší obec, ale i pro okolí, protože jsme spádová obec pro okolní obce. Je to obrovský úspěch po 101 letech. Od té doby, co Sokol prodal budovy pro vznikající střední školu, získáváme majetek a pozemky zpátky. I ty, které nám ukradli komunisti," dodal starosta Středokluk u Prahy Jaroslav Paznocht. 

V areálu bývalého chemického učiliště v Kralupech nad Vltavou - Lobečku na Mělnicku plánuje město Kralupy vybudovat novou základní školu pro zhruba 540 žáků. S uvedením do provozu počítá město ve školním roce 2026/2027. Areál Středočeský kraj odprodal městu za necelých 40 milionů korun.

"V dnešních potřebách je to pro město výhoda, že zde může vzniknout základní škola, kterou město potřebuje i v návaznosti na další nárůst obyvatel. Pro město je to přínos, na druhou stranu to pro střední školství vnímám jako mínus," zmínil místostarosta Kralup nad Vltavou Vojtěch Pohl.

"Ty objekty nezchátrají, nebudou komerčně prodané, ale budou dál sloužit lidem," připomněl středočeský radní a kralupský starosta Libor Lesák. 

Ve Středočeském kraji se nejednalo o první takový prodej bývalé střední školy městu a není vyloučené, že ani poslední.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu