• Načítám...
>

Tříkrálová Okoř slavila padesátku

Turistické oddíly mládeže Roztoky zorganizovaly už padesátý ročník pochodu "Tříkrálová Okoř". Účastníci si mohli podle své kondice vybrat ze čtyř různých tras. Nejkratší měřila třináct a nejdelší čtyřicet čtyři kilometrů.

Reklama

Zvuky dravých ptáků a zříceniny hradů patří odjakživa k sobě. Nejinak tomu bylo na hradě Okoři, kam v čase tříkrálovém směřovaly davy lidí až z pražského Veleslavína. A na účastníky jubilejního padesátého ročníku pochodu s názvem Tříkrálová Okoř tu čekali dravci jako z pohádky, kteří jsou ale na kolech více než ve vzduchu.

"Není to náročné, pokud jsou zvyklí. Protože hodně jezdím pro fotografy a filmaře, tak ti ptáci hodně cestují. Jsou zvyklí na ježdění," řekl Milan Straka, sokolník.

Zcestovalí ptáci se chovali klidně a jen sem tam připojili komentář k přednášce pro účastníky pochodu, kteří se díky ní dozvěděli trochu více o českém sokolnictví.

"Je to způsob lovu a je velice starý a historický, proto byl v roce 2010 zahrnut jako nehmotné kulturní dědictví UNESCO. Česká republika tam vstoupila v té první vlně, takže si myslím, že naše sokolnictví je na vysoké úrovni," řekl Milan Straka.

Někteří z účastníků pochodu ale spíše tíhli ke kynologii.

"Šli jsme se Zákolan. Tam jsme se sešli, došli jsme sem a půjdeme zase zpět. Šlo s námi 11 pejsků, ale dva se už oddělili. Ti šli jen na půl cesty a pak se vrátili. Oni jsou místní, my ne," řekla Romana Balcarová, účastnice pochodu.

Ať už si tříkráloví poutníci vybrali jakoukoli trasu, všichni se nakonec sešli v cíli na zámku v Roztokách, kde na ně čekalo královské uvítání, občerstvení, i trocha šermířského kumštu. Padesátý ročník pochodu Tříkrálová Okoř se prostě vydařil a nemalý podíl na tom mělo i výjimečně pěkné počasí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu