Studenti SŠ mediální grafiky se lehce uplatní

  • 5. února 2020,
  • 8:42

Střední škola mediální grafiky a tisku se zaměřuje na studium v rámci oborů grafik, tiskař a knihař. Studenti ve škole získají kompletní přehled o teorii i praxi ve svém zaměření. Absolventi pak nemají problém se uplatnit na trhu práce.

Reklama

Kdo svou budoucnost vidí v grafickém průmyslu, rozhodně by jeho pozornosti neměla uniknout SŠ mediální grafiky a tisku, která sídlí v pražských Letňanech. Právě na ní se totiž studenti zaměřují na obory grafik, tiskař a knihař. Výsledky práce zdejších studentů jsou tedy vidět v podstatě na každém kroku. S uplatněním po škole pak studenti nemají problém.

"Naši absolventi se mohou uplatnit na všech místech, kde se pracuje s tiskovinami, s grafikou. To znamená veškerá vydavatelství, nakladatelství, reklamní agentury, tiskárny, grafická studia, velké korporace, které si dělají svoji grafiku a své grafické manuály a další věci, tam všude mají uplatnění naši absolventi. Stačí se projít např. po Václavském náměstí. Veškeré big boardy, billboardy, city lighty, zajděte do trafiky, veškeré noviny, časopisy, pohlednice a další tiskoviny. Na všem se podílí naši absolventi," řekl Jiří Cikán, ředitel Střední školy mediální grafiky a tisku.

Jako na většině škol, i tady se vyučují tradiční předměty, které všichni známe. Studenti se tak nevyhnou českému jazyku, matematice, anglickému jazyku nebo dějinám umění. Získají ale také nové vědomosti v rámci velké nabídky odborných předmětů, které pak pomohou se lépe orientovat v praxi.

"Máme úzké provázání mezi odbornými předměty a odbornou praxí tady ve škole, i odbornou praxí, která je posléze ve 3. a 4. ročníku," řekla Vladimíra Heringová, učitelka odborných předmětů.

V rámci studia pak mají studenti k dispozici moderní vybavení jako rychlé počítače, nejnovější verze licencovaných softwarů, které mohou používat i doma. Také si osahají technické přístroje, se kterými budou v praxi běžně pracovat.

"Žáci u nás neznají jen to, jak se vytváří ta grafika, ale znají i ten postup dál. Třeba jak se přijímá zakázka od zákazníka. Pokud samozřejmě oni sami vytvářejí data, mají to jednodušší, protože sami mohou být zákazníkem. Znají výpočet ceny, jak se správně vyřazují a kontrolují data a potom jak se to vyrábí. Takže přímo tady znají průběh úplně celé té výroby od přijetí zakázky až po expedici," řekl Miroslav Jiřička, vedoucí odborného výcviku.

A co na škole oceňují sami studenti? Hlavně přístup pedagogů a jejich odbornost a praktické zkušenosti.

"Baví mě to, že tady jsou si všichni blízcí, všichni o sobě víme, známe se, máme dobré vztahy mezi sebou. Jak žáci s žáky, tak učitelé s žáky. Vlastně je to vše takové kamarádské," řekla Anna Sýkorová, studentka Střední školy mediální grafiky a tisku.

"Líbí se mi, že učitelé už umí z praxe, že sami pracují, takže vědí, co přesně máme umět. A vysvětlují to hodně lehce," řekl Petr Bojčev, student Střední školy mediální grafiky a tisku.

Studenti se pak v rámci studia účastní mnoha projektů. Navštěvují výstavy a sami vystavují. Střední škola mediální grafiky a tisku úzce spolupracuje s polygrafickými školami v Bratislavě a Berlíně. Studenti vystavují své práce v pražském DOXu a mohou se účastnit celé řady exkurzí do tiskáren a firem, které se zabývají grafickou a reklamní prací.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu