• Načítám...
>

Na Staré Město v Praze 1 nesmí v noci auta

  • 26. července 2024,
  • 9:51,
  • PRAHA 1,
  • Ladislav Jakub

Obyvatelé a návštěvníci Prahy 1, konkrétně některých ulici na Starém Městě, si dlouhodobě intenzivně stěžovali na hluk z veřejné dopravy. Tu mají na svědomí hlavně auta, která tudy projíždějí především v noci. Tomu teď ale vedení radnice udělalo přítrž. Podrobnosti v následující reportáži:

Reklama

Praha 1 zakázala na Starém Městě vjezd aut. Týká se to téměř všech automobilů. Jde o noční zákaz vjezdu do části centra. Ten už první městská část zavedla loni v listopadu, ale odbor pozemních komunikací a drah hlavního města Prahy ho zrušil. Magistrát nechal opatření přezkoumat, zároveň se k němu od letošního dubna mohla vyjádřit veřejnost. A tak tentokrát už opravdu začal platit. Jde o krok k zajištění nočního klidu obyvatel nejrušivějších míst v centrální městské části. 

"To nařízení platí v období nočního klidu, tedy od 22 hodin do šesti hodin ráno. Logicky jsou dané výjimky. Rezidenti mají výjimku, což je přirozené a také auta integrovaného záchranného systému," prozradila starostka Městské části Praha 1 Terezie Radoměřská. 

Výjimka platí i pro zásobování a dopravní obsluhu, například taxíky. Ty ale musí prokázat, že opravdu pro někoho jedou nebo někoho vezly. 

"Zjednodušeně řečeno, je to od Vltavy až po Příkopy a od ulice Pařížské až po Revoluční ulici. Tady bydlí přibližně 1500 obyvatel, kteří se chtějí vyspat. Tady byl totiž v noci takový randál, že se nedalo ani větrat," dodal radní pro bydlení první pražské městské části Vojtěch Ryvola.

"Opravdu ten velký šrumec přichází až okolo půlnoci, kdy se sem k těm barům sjíždějí taxíky a odvážejí hosty. Případně sem přijíždějí vlastníci velkých a silných vozů, aby nám předvedli, jak silné a velké ego a hlučná auta mají," řekla Terezie Radoměřská (TOP 09), starostka MČ Praha 1.

A nejde jen o obyvatele. Na Starém Městě jsou i mnohé hotely a penziony, kde jsou ubytovaní návštěvníci našeho hlavního města. 

"Centrum města je naše výkladní skříň, je to nejkrásnější část  a je to rodinné stříbro naší republiky. A pokud si ho necháváme takhle zneužívat a využívat různými lidmi, kteří se sem přijdou jen hlasitě pobavit bez ohledu na to, že je to živoucí město, kde ale také bydlí lidé, tak to v pořádku není," zdůraznila Terezie Radoměřská. 

A během první noci platnosti zákazu se už našli první hříšníci a tak padaly i pokuty. 

"Na místě hrozí řidičům pokuta ve výši 1500 korun. Aktuálně ale byly rozdány pokuty v řádech stovek," řekla televizi Praha mluvčí Městské policie Irena Seifertová. 

Noční zákaz vjezdu do některých ulic Starého Města platí jen chvíli a ne všichni šoféři o něm vědí a tak jim často policie jen takzvaně domluvila a nebo udělila symbolickou pokutu. Do budoucna ale bude přísnější. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu