Naučte se navrhovat nábytek a interiér na SUPŠ

  • 24. února 2020,
  • 8:58

Střední uměleckoprůmyslová škola na Žižkově náměstí oslaví v příštím roce už 100 let od svého založení. Za tuto dobu prošla velkým vývojem a dnes nabízí zájemcům 8 oborů, ve kterých mohou studenti uplatnit jak kreativní, tak i technické dovednosti a talent. Jaké možnosti svým studentům nabízí uvidíte v následující reportáži.

Reklama

Střední uměleckoprůmyslová škola na Žižkově oslaví v příštím roce 100 let. Původně nabízela navazující studium vyučeným truhlářům. Ti si tak mohli doplnit vzdělání v rámci oboru Tvorba nábytku a interiéru. Postupně se na něj nabalily další obory. Jako je například Řezbářství či produktový design.

"Dnes máme ve škole celkem 8 oborů, z nichž 7 z nich přijímá studenty na základě talentových zkoušek, každý rok po 10 a my jsme jediný obor, který přijímá 20 studentů bez talentových zkoušek, na základě normálních přijímacích zkoušek + pohovoru, takže zůstáváme takovým jádrem, kolem kterého se vše odvíjí," řekl Pavel Kraus - vedoucí oboru Tvorba nábytku a interiéru.

Tvorba nábytku a interiéru je stále stěžejním oborem školy. Studium je hlavně zaměřeno na projektovou a návrhářskou činnost. Tedy úkony, které předcházejí samotné výrobě.

"Začínáme navrhováním, kde si ten nábytek sami podle vlastní představy tvarujeme, ale tím nekončíme. Potom k tomu děláme konstrukční dokumentaci, podle které se ten nábytek dá potom vyrobit, dále pokračujeme v přípravných pracích, které předcházejí té výrobě. Určujeme technologické postupy výroby, co se bude vyrábět první, co až potom, za jakých podmínek a tak dále," řekl Pavel Kraus - vedoucí oboru Tvorba nábytku a interiéru.

Samozřejmě nezbytnou součástí je i praktická výuka v dílnách, které jsou vybavené nejmodernějším zařízením. Nechybí zde CNC fréza, 3D tiskárny či gravírovací CO2 laser.

"Základem je výkres v nějakém grafickém programu, ze kterého potom vyexportujete ten soubor pro stroj, vloží se to do stroje a studenti si sami krok po kroku zapnou a nastaví stroj a spustí výrobu," řekl Pavel Boška - učitel materiální a moderní technologie.

Obor nabízí široké využití v profesním životě, ale zároveň i skvělou průpravu na vysokou školu s technickým zaměřením.

anketa

Pokud vás obor Tvorba nábytku a interiéru zaujal, přihlásit se můžete ještě do 1. března. Více informací naleznou zájemci na webových stránkách sups.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu