CS SOFT pomáhá zvyšovat bezpečnost a efektivitu v letectví

  • 3. srpna 2020,
  • 11:01

Společnost CS SOFT se zabývá vývojem systémů, které používá Řízení letového provozu. Díky těmto systémům je letecký provoz efektivní a bezpečný. Společnost stále pracuje na inovacích a spolupracuje také s vysokými školami.

Reklama

CS SOFT je česká firma s více než třicetiletou tradicí a nově je součástí divize CSG Aerospace holdingu Czechoslovak group. Zabývá se vývojem automatizovaných systémů pro Řízení letového provozu.

"Řídící letového provozu, kteří jsou koncovými uživateli těchto systémů, mají obvykle různé požadavky, které by jim mohly usnadnit jejich práci. Dále jsou tu požadavky nadnárodních organizací. Vydávají doporučení, jak by tyto systémy mohly vypadat a my podle těchto doporučení programujeme systémy tak, aby jim odpovídaly," popsal Ondřej Camrda, výkonný ředitel CS SOFT,a.s.

Díky algoritmům programátoři společnosti CS SOFT mohou například optimalizovat odletovou sekvenci tak, aby ranvej pražského letiště byla co nejefektivněji vytížena.

"Řídící letového provozu má díky našim systémům vždy představu o tom, kde se letadlo nachází. Znamená to, že je schopen zabezpečovat horizontální a vertikální rozestupy mezi letadly," konkretizoval Ondřej Camrda, výkonný ředitel CS SOFT,a.s.

Vývojáři společnosti se teď zaměřují na 4D trajektorii.

"Může být následně využívána pro optimalizaci letových tras. Místo toho aby se létalo po nějaké fixní síti bodů, tak se lety napřímí, což ve finále povede k úspoře jak paliva tak emisí. Zároveň se zkrátí doba letu," konkretizoval Ondřej Camrda, výkonný ředitel CS SOFT,a.s.

Společnost se také soustředí na firemní kulturu a nabízí mnoho benefitů včetně rozvržení pracovní doby.

"Pracovní dobu máme flexibilní. Není problém si cokoli domluvit a sladit tak profesní život s osobním," konstatovala Pavla Žemličková, personální ředitelka  CS SOFT,a.s.

Každý nováček ve společnosti prochází interním kolečkem. Vývojáři mají k dispozici online trénink a intenzivní je i spolupráce s vysokými školami.

"Právě nyní běží projekt softwarové aplikace v letectví, který je součástí studia na dopravní fakultě ČVUT v Praze. Studenti spolupracují s našimi vývojáři na konkrétních úkolech a získávají za to kredit. Závěrem tohoto projektu je obhajoba jejich bakalářské práce," upozornila Pavla Žemličková, personální ředitelka CS SOFT,a.s.

Jak vypadá typický pracovní den popisuje systémový architekt Richard Hrubý.

"Čtu dokumentaci, kterou vydává evropská organizace. Na základě toho se setkáváme s metodiky na Řízení letového provozu, kde analyzujeme budoucnost nového systému, analyzujeme požadavky. Z toho pak vychází návrh architektury systému. Jedná se o zajímavou a zodpovědnou práci, která se následně odráží v bezpečnosti létání," uvedl Richard Hrubý, systémový architekt CS SOFT,a.s.

A právě práce vývojářů ze společnosti CS SOFT tvoří a posouvá budoucnost a hranice moderního letectví.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu