Počet pacientů s onemocněním ledvin kvůli cukrovce roste

  • 3. března 2023,
  • 15:29

Ve čtvrtek 2. března se v dialyzačním středisku Bulovka v Praze konala tisková konference ke Světovému dni ledvin. Po covidové pauze se opět všechna dialyzační střediska B. Braun otvírají veřejnosti. Akce je letos zaměřena na ledviny a cukrovku. K tomuto tématu přijali pozvání přední odborníci z řad lékařů a preventivní akci podpořil i Jiří Tkadlčík, český strongman a mistr světa, který je diabetik a jehož dcera trpí onemocněním ledvin.

Reklama

V Česku žije podle odhadů skoro 400 tisíc lidí s diabetem a s onemocněním ledvin. Právě proto ve čtvrtek 9. března, na který připadá světový den Ledvin lékaři nefrologických ambulancí B. Braun Avitum vyšetří kohokoli a to bez objednání.

- Otevíráme všechny naše dialyzační střediska nefrologické ambulance v České a Slovenské republice. To znamená 39 míst, aby kdokoliv, kdo má zájem nebo se cítí nějakých způsobem ohrožen onemocněním ledvin mohl přijít a zkontrolovat si základní rizikové parametry onemocnění ledvin.

- Prevence je důležitá, aby se zachytilo případné onemocnění v co nejčasnějších stádiích, tak aby mohlo pomocí moderní léčby i režimových opatření dojít k zastavení toho onemocnění tak, aby nepostupovalo do dalších pokročilých stádií.

Prevenci by neměli brát na lehkou váhu primárně lidé nad 50 let věku, kteří trpí například vysokým krevním tlakem nebo ti, kterým už bylo onemocnění ledvin v minulosti diagnostikováno.

- Chtěl bych opravdu apelovat na tu prevenci, protože vím o čem mluvím. Od tří let mám cukrovku a máme doma ještě další problémy s ledvinami. Protože moje dcera má problémy nejenom s ledvinami , trpí takovým vzácným onemocněním, takovou genetickou mutací a vlastně má velké problémy s ledvinami, takže to musíme kontrolovat doma v podstatě všichni a radil bych vám to samé. Je to důležité, nezabere vám to moc času a nikdy nevíte, kdy se to rozjíždí.

Nemocné ledviny většinou nebolí. Proto myslete na prevenci a nechte si je vyšetřit. Proto nyní využijte Den prevence onemocnění ledvin v nefrologických ambulancích B. Braun Avitum po celé České i Slovenské republice. Preventivní vyšetření nebolí a trvá jen pár minut. Je potřeba kapička krve z prstu, vzorek moči, změření tlaku a zhodnocení celkového stavu i s ohledem na rodinnou anamnézu. Pokud se rozhodnete akce využít, přineste s sebou moč ve zkumavce, kterou dostanete v lékárně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu