• Načítám...
>

Mariánský sloup se dočkal požehnání

  • 16. srpna 2020,
  • 9:24,
  • PRAHA 1,
  • Lukáš Kubát

Mariánský sloup, který se po 101 letech vrátil na Staroměstské náměstí v Praze se dočkal požehnání od kardinála Dominika Duky. Slavností požehnání doplnila i bohoslužba. Na Staroměstské náměstí dorazily stovky věřících z celé republiky.

Reklama

V den svátku Nanebevzetí Panny Marie kardinál Dominik Duka požehnal Mariánskému sloupu, který se po 101 letech vrátil zpět na Staroměstské náměstí v Praze. Požehnání bylo dojemným a slavnostním okamžikem především pro sochaře, Petra Váňu, který na tento okamžik čekal 23 let.

"Je to možná jedna z nejdojemnějších chvilek v našem kamenickém životě. Když člověk pracuje do kamene, tak je sám a nemůže mluvit, protože jinak by měl mezi zuby štěrk. Tady se ale dnes můžeme setkat s lidmi, pro které jsme sloup dělali," uvedl Petr Váňa, sochař.

Při požehnání Mariánskému sloupu nemohli chybět ani zástupci Prahy 1.

"Konečně máme zpět náš Mariánský sloup. Vždy jsem ho bral, beru a budu brát jako symbol, který říká všem, jak odvážní byli naši předkové, když v hrstce lidí dokázali uchránit pravý břeh Vltavy před nájezdem Švédů. Berme tedy tento sloup jako poutní místo, které by nám mělo připomínat, že si vždy musíme zachovávat čtyři základní ctnosti. Ty měli nést andělé, kteří byli na podstavci tohoto sloupu. Je to moudrost, spravedlnost, statečnost a mírnost, neboli schopnost spolu komunikovat," zdůraznil Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Právě andělé prozatím na Mariánském sloupu chybí. Práce na nich podle Petra Váni zabere až osm let.

'Tímto se narovnaly pochybení minulosti, kdy na tomto náměstí hordy milicionářů vystřídal nádherný, architektonický prvek. Všimněte si, že jsem vůbec nehovořil o tom, že je to nějaký symbol. Zažil jsem tu prostě hordy milicí se samopaly, a teď je tu sloup," doplnil Petr Burgr, místostarosta MČ Praha 1.

Požehnání Mariánskému sloupu na Staroměstské náměstí přilákalo stovky lidí a mezi nimi nechyběli ani odpůrci tohoto sloupu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu