• Načítám...
>

Praha 1 řeší situaci v okolí Vrchlického sadů

  • 14. dubna 2021,
  • 13:49,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

Otevřeným dopisem žádá Praha 1 pražský Magistrát o tzv. decentralizaci nízkoprahových center. Městská část vychází z memoranda, které bylo podepsané už v roce 2007. Tento krok by mohl značně ulevit problémové lokalitě kolem Vrchlického sadů.

Reklama

Praha 1 řeší současnou situaci v okolí Vrchlického sadů. Tato lokalita je již dlouhé roky cílem lidí bez domova a uživatelů drog, kteří sem chodí navštěvovat denní centrum Naděje.

"My proti pomoci a proti úžasné práci, kterou Naděje vytváří, nic nemáme a také ji podporujeme, ale bohužel se stalo to, že od roku 2010 se nekonalo to, co se mělo konat a že se měly vytvořit takové podmínky na území hl. m. Prahy, aby se této lokalitě - té ulici U Bulhara včetně Vrchlického sadů - odlehčilo," řekl Petr Burgr, místostarosta MČ Praha 1. 

Vedení Praha 1 proto v otevřeném dopise žádá pražský Magistrát o naplnění memoranda z roku 2007. Tím by došlo k tzv. decentralizaci pomoci lidem bez domova.

"Praha 1 podepsala memorandum s hl. m. Prahou, kdy se hlavní město do roku 2010 zavázalo vytvořit menší centra na území hl. m. Prahy, aby se koncentrace lidí, kteří jsou bez přístřeší a potřebují tuto pomoc, rozptýlila tak, aby nebyli zatěžováni v okolí lidé, kteří tam žijí, podnikají a nebo bydlí," řekl Petr Burgr.

"To není jen to, že se bojíme vyjít ze dveří a nevíme, v jakém stavu tady potkáme člověka. Ta koncentrace těch lidí tady prostě je a nemyslím si, že to je nezbytně nutné, aby to bylo na Praze 1. Čtrnáct let tady mít tyto problémy a být součástí těchto problémů, to není normální žití. Měli jsme naději, že nízkoprahové centrum tady bude pouze jako provizorní stavba," řekla Monika Martínková, obyvatelka MČ Praha 1. 

Objekt denního centra Naděje je stále vedený jako provizorní stavba a to i přesto, že se za více než 10 let svého působení tento komplex složený z buněk několikrát rozrostl.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu