• Načítám...
>

Dům v Truhlářské 8 se v září otevře veřejnosti

  • 29. června 2021,
  • 21:39,
  • PRAHA 1,
  • Lenka Castillo

Nově zrekonstruovaný dům v Truhlářské 8 v Praze 1 se konečně otevře veřejnosti. Středisko volného času Jednička bude sloužit dětem, mládeži i dospělým a budou zde desítky kroužků a různých aktivit.

Reklama

Po několikaleté rekonstrukci se dům číslo 8 v Truhlářské ulici v Praze 1, po prázdninách, otevře veřejnosti.  Shodla se na tom rada MČ Praha 1, která tentokrát zasedala právě zde. Pro své jednání si vybrala prostory, které dříve sloužily jako taneční sál či toleranční modlitebna. Bývalý historický objekt bude nově fungovat jako středisko volného času, které bude sloužit dětem, mládeži i dospělým.

"Šestého září se bude slavnostně otevírat. Před tím i po tom, budou probíhat Dny otevřených dveří, kdy vlastně mohou přijít i lidé, obyvatelé Prahy jedna, a mohou se i dokonce už těď přihlašovat na webové stránky do kroužků," upozornila Eva špačková, radní MČ Praha 1.  

Kroužky zde budou například výtvarné, taneční, ale na své si tu přijdou třeba i děti technicky nadané. Provozovatelem bude Středisko volného času Jednička spolu s Hobby centrem z Prahy 4, které bylo doporučeno magistrátem.

"Jsme rádi, že máme také na svém území dům dětí a mládeže. Je to příspěvková organitace hlavního města Prahy, která má velkou zkušenost právě s prací s dětmi a mládeží. A my v tomto směru jsme si přáli, aby vlastně toto know-how tak bylo součástí našich aktivit. Tento klasický dům dětí a mládeže nám doplní portfolio, které nabízíme pro děti, mládež a seniory," popsal Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Při opravách domu se podařilo skloubit historii s modernou. Během rekonstrukce se také objevovala řada zajímavostí. O některých z nich se ani nepředpokládalo, že existují. Jedná se o dvě nástěnné malby na fasádě domu. Právě její úprava je posledním krokem k dokončení celé rekonstrukce.

"Jsou zajímavé tím, že mají ještě velmi specifické lemování takovým plastickým rámem, který je vlastně součástí té fasády. A to nebývá úplně zvykem u těchto maleb na pražských památkách," konkretizoval Jan Karásek, architekt.

Malby budou moci kolemjdoucí vidět asi za dva měsíce. Kromě rekonstrukce historického objektu, který je nemovitou kulturní památkou, se upravil i přilehlý pozemek tak, aby mohl sloužit jako zahrada. Vše vyšlo na zhruba sto dvacet miliónů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu