• Načítám...
>

Muzeum Kampa představilo plastiku k výročí okupace

  • 23. srpna 2024,
  • 16:53,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

Letos je to už 56 let od chvíle, kdy do tehdejšího Československa 21. srpna 1968 vtrhla vojska Varšavské smlouvy. Údajně proto, aby zde bránila socialismus. Nakonec to vedlo k opětovným cenzurám a potlačování svobody a demokracie v zemi a nástupu takzvané normalizace. S okupací se řada lidí nechtěla smířit a i rok poté proti ní aktivně vystupovala, někteří z nich za to zaplatili svým životem. Právě oběti srpna 1968 a 1969 teď v Muzeu Kampa v městské části Praha 1 připomíná sousoší Jiřího Sozamského.

Reklama

Od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 už sice letos uplynulo 56 let, přesto jde o tak významné datum, které je třeba si stále připomínat. K příležitosti výročí nechalo Muzeum Kampa ve spolupráci s městskou částí Praha 1 do venkovních prostor umístit sousoší připomínající oběti srpna 1968 a 1969.

„Není to jednoduchý umělecký artefakt. Je myslím velmi burcující a je to takový apel na myšlenku svobody, její křehkost a odpovědnost za ní, která leží na každém z nás,“ vysvětluje starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

„Muzeum Kampa obsahuje umění autorů, kteří v době normalizace nemohli vystavovat, byli zakázáni a manželé Mládkovi je sbírali a finančně podporovali. Symbolicky sem tato socha patří a já doufám, že to je jedna z dalších akcí, která připomíná, jak tragické byly naše dějiny 20. století a jak svoboda a demokracie bohužel častokrát v této krásné krajině byla někým sebrána, v tomto případě sověty,“ doplňuje náměstek primátora hlavního města Prahy Jiří Pospíšil (TOP 09).

Autorem sousoší je Jiří Sozanský, který je znám i jako organizátor skupinových akcí a výstav doma i v zahraničí a za svou uměleckou činnost a občanský postoj získal řadu ocenění.

„Ty plastiky mají dva symbolické významy. Ta vysoká stojící, tak to je tělo národa rozťaté invazí. A ty hroty, které jsou na té stojce, tak ty symbolizují šest obětí ze srpna 1969, šest životů,“ popisuje své dílo umělec Jiří Sozanský.

Tato plastika je jasným gestem a připomínkou toho, že na události ze srpna 1968 ani z roku 1969 nesmíme zapomínat, už proto, že něco podobného se odehrává několik set kilometrů od našich hranic.

„Tak se nám může stát přesně to, co se stalo v roce 1968 a následně v roce 1969 a koneckonců to, co vidíme dneska i na Ukrajině a to je to, proč si to vlastně musíme permanentně připomínat, protože každý náš každodenní krok může k něčemu takovému vést,“ uzavírá Terezie Radoměřská (TOP 09), starostka městské části Praha 1. 

Jiří Sozanský na svém díle pracoval dva roky. V Muzeu Kampa ho návštěvníci uvidí zhruba tři čtvrtě roku, pak zřejmě symbolicky skončí před budovou bývalého Federálního shromáždění, dnes nové budovy Národního muzea.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu