• Načítám...
>

V Praze 1 řemeslníci objevili tajné schodiště

  • 13. listopadu 2018,
  • 17:21,
  • PRAHA 1,
  • Natálie Forsterová

Řemeslníci ve Svatomikulášské městské zvonici učinili velký objev. Při rekonstrukci tady totiž narazili na tajemnou chodbu. Více o tom a kam mohla vést už v následující reportáži kolegyně Natálie Forsterové.

Reklama

Kdo a za jakým účelem tudy v minulosti kráčel zatím zůstává záhadou. Řeč je o této doposud utajené chodbě pod Svatomikulášskou městskou zvonicí na Malostranském náměstí. Chodbu tady objevili při rekonstrukci vstupní haly.

"Sundavali jsme dlažbu, protože se měly dělat nové rozvody elektřiny a když jsme sejmuli tu dlažbu, tak jsme našli rub klenby. Říkali jsme si, že to prozkoumáme a navrtali jsme tu klenbu, strčili jsme tam endoskop a zjistili jsme, že je tam prostor, který je z větší části zasypán sutí. V zazdívce jsme vykroužili místo pro krabičku zásuvky, zezadu nám vypadl kus cihly a viděli jsme, že je tam vstup. Zbourali jsme zazdívku a začali jsme vyndavat suť," řekl Karel Kučera, kurátor chráněných objektů, Muzeum hl. m. Prahy.

Před zraky odborníků se tak postupně začala objevovat kontura zřejmě bývalého točitého schodiště.

"Já jsem si původně myslel, že je tady vstup do krypty, protože za námi je tímto směrem krypta Kostela sv. Mikuláše, ale ten jsme nenašli. Je možné, že tady bude ještě jedno schodiště a potom to půjde do té krypty kostela. Nejdříve se musíme dostat za tu zazdívku," řekl Karel Kučera.

Nejedno tajemství ale čekalo na archeology i ve vyklizených sutinách. Při jejich prohledávání našli například tento otevírací medailonek. A nejen to.

"V té suti jsme našli například takový pozůstatek železného nýtovaného hrnce, zvířecí kosti a pantofle. Pravděpodobně budou z 19. století," řekl Karel Kučera.

Objev takových rozměrů je v centru Prahy ojedinělý a jde o velkou vzácnost. Jasněji v tom, kam chodba vedla a k čemu sloužila, by mohli mít historici už za několik týdnů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu