• Načítám...
>

Jediné parkourové hřiště z 3D tiskárny je v Praze 11

  • 30. září 2021,
  • 20:31,
  • PRAHA 11,
  • Marek Tereba

3D tisk je unikátní technologie, která má budoucnost. Po propojení s betonem, ale otevírá úplně nové možnosti. Díky tomu spojení vzniklo ojedinělé hřiště, kterým se pyšní Praha 11. Jaké? Podívejte se na reportáž.

Reklama

Slavnostním přestřižením pásky došlo k výjimečné události. Vedení jedenácté městské části, společně se zástupci magistrátu, otevřelo první parkourové hřiště, které bylo vytvořeno pomocí 3D tisku.

"Pro toto hřiště jsem se inspiroval i počátky parkouru. Konkrétně ta středová, vysoká zeď, tak to je odkaz na místo, kde parkour vznikl, a kde trénovali David Belle a jeho kamarádi, zakladatelé parkouru," vysvětlil David Samek, autor návrhu parkourového hřiště.

Právě technologie 3D tisku umožnila vytvoření unikátního díla, které je úplně jiné, než ostatní hřiště v zemi.

"Je to takové více hrbolatější, což je dobře, protože to neklouže. Dobře to drží, a také právě díky tomu 3D tisku jsme si mohli dovolit ta zaoblené tvary, které jsou naprosto orginální," popsal David Samek, autor návrhu parkourového hřiště.

Cena hřiště je více než tři milióny korun. Ty ale získala městská část darem.

"Česká stavební spořitelna nás oslovila s projektem Parkourové hřiště 3D s tím, že oslovila i jiné městské části. Čili my jsme zvítězili v konkurenci, tuším tří městských částí. A já si myslím, že hlavní zásluha na tom je, že tady je ten volnočasový areál i pumptrackem i s mini rampou, a to parkourové hřiště sem prostě patřilo," popsal Jan Stárek, radní pro kulturu, sport a volný čas.

"Ten prvopočátek je v podstatě v minulém roce, kdy my jsme 3D technologií v tisku betonem postavili první obytný dům. A když jsme přemýšleli, tedy v jakém projektu dále pokračovat, tak jsme vlastně měli myšlenku, že bychom chtěli představit veřejnosti, že 3D tisk ve stavebnictví nemusí být jen čistě o výstavbě těch nemovitostí nebo bytů nebo domů, ale že vlastně můžeme postavit něco, co má spojitost s volným časem a s prostorem veřejným, aby to zlepšilo kvalitu bydlení v té dané oblasti," vysvětlil Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny.

Hřiště můžete navštívit i vy. Stojí jen pár kroků od zastávek Háje a Modrá škola. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu