• Načítám...
>

Padlí hrdinové z Druhé světové války mají pomník v Praze 11

  • 27. října 2021,
  • 18:19,
  • PRAHA 11,
  • Marek Tereba

Hrdinové padlí během Druhé světové války se dočkali dalšího místa, kam jim můžete přijít uctít památku. Nachází se v Chodovském hřbitově. Proč se Praha 11 rozhodla postavit pamětní desku právě tam? Podívejte se na reportáž.

Reklama

Lidovou písní "Ach synku, synku" a slavnostním odhalením vzniklo v Praze 11 pietní místo obětí z Druhé světové války. Chodovský hřbitov nebyl vybrán náhodně, oběti jsou pochovány právě hned vedle nového pomníku.

"My si připomínáme padlé oběti v rámci květnových bojů v roce 1945, kteří pocházeli ze starého Chodova, padli za naši vlast, padli proto, abychom se mohli narodit a ten hold, který jsme jim chtěli vzdát, tak pocházel od podnětu občana, který dal podnět k tomu, jestli by ten pomníček mohl vzniknout. Ve finále vznikla pamětní deska a my jsme jí dnes odhalili," řekl Jiří Dohnal, starosta MČ Praha 11. 

Podle některých obětí jsou dokonce pojmenovány ulice na Jižním Městě.

"Za to jsem velmi rád, protože si můžeme ty osoby připomínat i touto formou a například po panu Ocelíkovi je pojmenována ulice, kde máme i radnici, takže v Ocelíkova 1 je už dlouhou dobou radnice MČ Praha 11, takže si ho můžeme takto připomenout," řekl Jiří Dohnal. 

Při slavnostní příležitosti se v areálu hřbitova sešli také Čeští bojovníci za svobodu.

"Můj otec zahynul v té druhé světové válce, protože byl členem Obrany národa a byl pro mě vždy vzorem. Byl popraven v Berlíně, kde bylo popraveno 70 tisíc tehdejších Čechoslováků," řekla Ludmila Hájková, členka Oblastní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu. 

"Mě nepřekvapuje, že se čím dál více lidí začíná zajímat o svou historii, o dějiny, i toho místa, kde žijí a to je právě ten dnešek. To si myslím,  že je dobře," řekl Jiří Vlček, předseda Oblastní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu. 

Nakonec zazněla samozřejmě i Česká státní hymna. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu