• Načítám...
>

Na Jedenáctce mají ovoce a zeleninu přímo od farmářů

  • 24. srpna 2023,
  • 10:10,
  • PRAHA 11,
  • Ondřej Švec

Ceny ovoce a zeleniny v obchodech nejsou zrovna lidové. A když už si něco koupíte, kolikrát to ani nechutná zdaleka tak, jak jste zvyklí ze zahrádky. Jenomže lidé ve městech, kteří bydlí na sídlišti, kolikrát jinou možnost nemají. Městská část Praha 11 ale ve spolupráci s českými zemědělci provozuje pro její obyvatele takzvané Komunitou podporované zemědělství. Lidé tak mají možnost za účastnický poplatek odebírat sezónní produkty, ať už jde o ovoce, zeleninu, sýry, mléko nebo maso. A to v bio kvalitě a bez chemických postřiků. Zajímavé navíc je, že nikdy předem nevíte, co dostanete.

Reklama

Když bydlíte na vesnici, můžete si pěstovat ovoce a zeleninu přímo na zahrádce. Ti, co bydlí na sídlišti ve městě, to ale mají těžší. Když si alespoň něco málo nezasadí na balkoně, musí se většinou spoléhat na to, co koupí v obchodě. Na Jedenáctce ale díky Komunitou podporovanému zemědělství mají produkty přímo od farmářů.

"Koncept Komunitou podporovaného zemědělství spočívá v tom, že chcete nějaké zdravé potraviny a zároveň se snažíte o nějakou udržitelnost zemědělské produkce, to znamená, že když předtím zaplatíte na začátku sezony účastnický poplatek, tak na sebe přejímáte i nějaké riziko třeba neúrody, sucha a podobně, což tedy z vlastních zkušeností, kde jsem členem druhé KPZky a v té první v Toulcově dvoře se ani jednou nestalo, že by se neurodilo, že by ti zemědělci nic nevozili," řekl Jan Jaroš (Praha 11 Sobě) - místostarosta pro sociální věci a zdravotnictví MČ Praha 11.

Výběr surovin je přitom opravu pestrý. Podle sezony jsou k sehnání například bylinky, třesně, jahody a hlavně pak zelenina, jako jsou rajčata, brambory, dýně nebo celer. Největší kouzlo přitom spočívá v tom, že lidé si to, co bude zrovna k dostání, nevybírají. Záleží totiž na tom, co se zemědělcům zrovna urodí.

"Na začátku sezony se člověk přihlásí do té komunity nebo v ní zůstane z toho předchozího roku, máme nějaký účastnický poplatek, v průběhu sezony - jednou za 14 dní si sem lidé chodí pro zeleninu," řekl Jan Jaroš (Praha 11 Sobě) - místostarosta pro sociální věci a zdravotnictví MČ Praha 11.

Výdej ovoce, zeleniny, ale například i sýrů a produktů z bůvolího mléka nebo vepřového a hovězího masa funguje v rámci Komunitního centra Mezi Domy v Křejpského ulici. Na začátku sezony stačí zaplatit účastnický poplatek a pak už můžete odebírat kvalitní produkty bez chemie, kdy jejich chuť je s těmi z běžného obchodu naprosto nesrovnatelná. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu