• Načítám...
>

Schodiště do vestibulu metra Háje bude do konce roku opravené

  • 8. září 2024,
  • 21:56,
  • PRAHA 11,
  • Kristýna Svobodová

Schody z Otíkovy lávky k čerpací stanici v Praze 11 jsou stále mimo provoz. Uzavřená je tak nejkratší cesta k vestibulu metra Háje z ulice Opatovská. Pro vstup na pochozí zónu či do stanice metra lidé mohou využívat obchozí trasu kolem lékárny nebo nově opravenou Otíkovu lávku.

Reklama

Schody z Otíkovy lávky k čerpací stanici v Praze 11 jsou od konce července uzavřené. Schodiště je totiž v havarijním stavu. Vstup do stanice metra Háje tak lidé musí obcházet. Původně mělo být schodiště nepřístupné nejméně rok a půl. Práce ale nakonec budou rychlejší.

"Původní záměr byl vybudovat úplně nové schodiště, což ve své podstatě znamená, že se musí nejdříve vysoutěžit projektant, pak se musí udělat projekt, pak sehnat veškerá potřebná vyjádření, sehnat stavební povolení, pak vysoutěžit zhotovitele a pak realizovat tu opravu. Já říkám, že to odhaduji na rok a půl až dva roky," řekl Martin Sedeke (ODS) - starosta MČ Praha 11.

Městská část proto od původního záměru, tedy vybudovat schodiště nové, odstoupila a schody pouze opraví.

"Když přejdeme do režimu havárie a budeme to schodiště opravovat do původní podoby s přípustnými odchylkami, jak to umožňuje zákon, tak celá řada těch kroků odpadá," řekl Martin Sedeke (ODS) - starosta MČ Praha 11.

Oprava schodiště by radnici měla přijít na milion 200 tisíc korun. Hotovo by mělo být nejpozději do konce tohoto roku.

Opravou by pak měl projít i přilehlý, léta chátrající objekt pochozí zóny s obchody.

"Tento objekt měl až do roku asi 2019 nebo 2020 velmi komplikované majetkové vztahy, které zabraňovaly tomu do něj investovat, protože městská část vlastnila pouze 70 % a ze zákona nesmí investovat do objektu, který jí nepatří stoprocentně, respektive smí investovat jen poměrnou část," řekl Martin Sedeke (ODS) - starosta MČ Praha 11.

Radnice Jedenáctky už ale majetkové spory vyřešila. Podle starosty Martina Sedekeho je ale v první řadě potřeba zamezit chátrání objektu.

"A to zejména proto, abychom získali čas pro jeho komplexní revitalizaci, takže ta nutná oprava, která zamezí tomu chátrání, by měla být zahájena na jaře příštího roku. Technologie vyžaduje, aby se to dělalo v době, kdy nemrzne, předpokládáme, že zahájení těch prací bude někdy v období půlky dubna nebo začátkem května příštího roku," řekl Martin Sedeke (ODS) - starosta MČ Praha 11.

Nejnutnější práce jako zamezení zatékání do objektu nebo stabilizace statiky by pak podle starosty měly proběhnout v etapách. Celkově tak práce potrvají zhruba 2 až 3 roky. Mnohonásobně náročnější celkovou rekonstrukci objektu pak Sedeke odhaduje na zhruba 6 - 7 let. Dojít by k ní prý ale mělo až v následujícím volebním období.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu