• Načítám...
>

Plánička obsadil Strašnické divadlo

  • 16. září 2024,
  • 16:10,
  • PRAHA 10,
  • Lucija Veselá

Strašnické divadlo uvádí scénický portrét nejlepšího československého brankáře 20. století.

Reklama

Všichni fanoušci fotbalu, ale také kultury, pozor. Jeviště, ale i hlediště Strašnického divadla se totiž od 12. září mění ve fotbalový stadion. Z diváků se stanou fanoušci a do branky se postaví Jaromír Nosek jako legendární František Plánička, aby vyprávěl svůj příběh.

"Je to jeho osobní příběh, aspoň jsme se o to snažili, vypovědět lidem to, co všechno během svého života prožil a současně je to i historie té doby, ve které žil, protože ta ho formovala a myslím si, že velmi tvrdě," řekla Olga Strusková - režisérka.

Chybět nebude sportovní atmosféra, talk show s pamětníky a hlavně dobré divadlo. To vše díky podpoře městské části Praha 10 a klubu SK Slavia Praha.

"Tady nejde tak o ten fotbal, jako spíš o ten příběh Františka Pláničky, který je na můj vkus neskutečný a hlavně i pro mě nebo pro ty diváky může ukázat, jak říkaly Foglarovy Rychlé šípy, že to je nečestné a nesportovní, že ten sport v té době měl takovou vyšší etiku, že tam bylo jedno, jestli je někdo ze Sparty nebo ze Slavie, ale když se hrálo za nároďák, tak se ti kluci měli asi více rádi nebo šlo více o ten sport," řekl Jaromír Nosek - herec.

"Je to představení, které by mělo symbolizovat tu osobnost ve vztahu k Praze 10 a obecně k jeho postoji ke sportu. Je to taková inspirativní osobnost, hlavně pro mladé, kdyby se měli inspirovat tím, jak se dá přistupovat k životu a ke sportu," řekl Martin Valovič (ODS) - starosta MČ Praha 10.

A právě za příkladné sportovní chování obdržel Čestný diplom fair play UNESCO a titul Fotbalového rytíře.

"Plánička oplýval takovými vlastnostmi, které jsou dnes vzácné ve společnosti, řekla bych, to je skromnost, pracovitost, láska k rodině a takový ten tvrdý přístup člověka sám k sobě, když chce něčeho dosáhnout," řekla Olga Strusková - režisérka.

"Zajímavostí je, že naše největší legenda odehrála své roky u největšího rivala na Letné. On se dostal sem až v okamžiku, kdy se Slavie přesunula z Letné do Vršovic a on tady pak bydlel a zároveň působil v tom klubu při výchově dětí a podobně," řekl Pavel Šutka (ODS) - místostarosta Praha 10.

"Myslím si, že to bude velká a hezká popularizace a myslím si, že to divadelní představení, které jsme jako Praha 10 financovali, bude mít úspěch. Všechny občany nejen z Prahy 10 na to srdečně zvu," řekl Martin Valovič (ODS) - starosta MČ Praha 10.

O tom, jak velký tah na branku bude hra mít, se přijďte přesvědčit sami sem do Strašnického divadla. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu