• Načítám...
>

Praha 14 se rozhodla pro umělou inteligenci

  • 21. června 2024,
  • 13:50,
  • PRAHA 14,
  • Veronika Kuželková

Úřad městské části Praha 14 jde s dobou. Začal implementovat moderní technologie umělé inteligence (AI), aby zvýšil efektivitu svých interních postupů a zlepšil komunikaci s veřejností. Mezi hlavní technologie, které jsou nasazovány, patří Microsoft Copilot pro Office 365 a ChatGPT od OpenAI. Tyto nástroje jsou klíčové pro nahrazení rutinních činností, analýzu dokumentů a smluv a hledání souvislostí v rozsáhlých interních dokumentech.

Reklama

Radní 14. městské části vpustili na úřad mezi své zaměstnance pomocníka. Tedy vlastně pomocnici. A to ne jen tak ledajakou, začali totiž testovat výhody umělé inteligence.

"Úřad městské části Praha 14 jde s dobou, již nějakou dobu testujeme inteligentní kamerový systém na Základní škole Generála Janouška, třetím rokem máme v provozu chytrou mobilní aplikaci Moje Čtrnáctka, kde jsou technologie umělé inteligence také využívány. V rámci úřadu nasazujeme chytré technologie s cílem optimalizovat interní procesy a vylepšit komunikaci s veřejností," řekl Jaromír Krátký (ODS), místostarosta MČ Praha 14.

"Historicky jsme na úřadu městské části nasadili nebo testujeme několik technologií, byl to určitě ChatGPT a hlavně, protože máme zacíleno na bezpečnost, tak jsme přešli na Microsoft Copilot pro Office 365, u kterého je výhoda, že neodevzdává data organizace nikam do Cloudu, to znamená, že to brání zneužití dat. Úředníkům to hodně pomáhá ve zvládání rutinních úkolů, analýzy dokumentů, analýzy excelových tabulek a zvládání takových nejobtížnějších rutinních úkolů," řekl Martin Dušek, vedoucí Odboru informačních a komunikačních technologií ÚMČ Praha 14.

"Využití umělé inteligence se nevztahuje pouze na interní procesy úřadu. Může také zlepšit komunikaci s veřejností. V rámci chytré mobilní aplikace Moje Čtrnáctka testujeme systém na monitoring tisku a médií, který je také založen na AI technologiích," řekl Jaromír Krátký (ODS), místostarosta MČ Praha 14.

"Do značné míry nám ty technologie umělé inteligence pomůžou i pro komunikaci s občany, protože nám umožňují rychle analyzovat jejich podněty, analyzovat v nich duplicity a rychle na to reagovat," řekl Martin Dušek, vedoucí Odboru informačních a komunikačních technologií ÚMČ Praha 14.

Do budoucna lze tedy očekávat i další rozšiřování umělé inteligence v různých oblastech úřadu. Její využití totiž dokazuje, že moderní technologie mohou hrát klíčovou roli i v rozvoji veřejné správy a zlepšení kvality života občanů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu