• Načítám...
>

Kdo pokácel alej vzrostlých stromů?

  • 15. listopadu 2017,
  • 13:43,
  • PRAHA 14,
  • Jana Peterková

Opravdu podivnou kauzu řeší Městský úřad Prahy 14. Někdo zde během jediné noci pokácel celou alej vzrostlých stromů. Vedení 14 sice připouští souvislost s vichřicí, která ničila nedávno domy i stromy, ale podle nich nedošlo k tak havarijnímu stavu, aby se bez souhlasu příslušné městské části vykácelo tolik krásných zdravých zelených stromů.

Reklama

Tady, za mnou, byla alej vzrostlých stromů. Dnes tu není ani jeden. Představitelé MČ Praha 14 nechápou, jak mohlo dojít k tak masivnímu kácení městské zeleně bez jejich vědomí. Tady vidíte, jak alej vypadala ještě před svévolných zásahem úředníků. Tohle z ní zbylo dnes, smutné pahýly. Obyvatelé MČ Praha 14 byli z pokácení stromů velmi rozladěni a kontaktovali radnici z dotazy proč se tak stalo. Na to jim ale nedokázal odpovědět ani jejich starosta, ani nikdo jiný z městského úřadu. 

"Tady byl pocit naprostého zmaru, protože my se na Praze 14 informovat lidi o tom, co se bude dít, získat od nich jejich názor a projednat to s nimi, a tady došlo k tomu, že lidé se probudili, podívali se před dům, a zjistili, že místo stromů jsou tady pahýly a vůbec nevěděli, co se děje," řekl Radek Vondra, starosta MČ Praha 14. 

Celý příběh má podle starosty MČ Praha 14 dvě roviny. Jedna věc je, že stromy při nedávné kalamitě poničila vichřice. Ovšem, ani to podle něj nedává magistrátu zelenou tomu vykácet celou alej stromů bez souhlasu Odboru životního prostředí nebo odborných posudků znalců. 

"My jsme se dozvěděli až od občanů, že centra, která spravuje majetek magistrátu, nechala na pokyn magistrátu celou tuto alej vykácet, takže ty stromy jsou dnes všechny pryč," řekl Radek Vondra. 

Co je na celém případu ovšem nejzajímavější? Radní pro Oblast životního prostředí Magistrátu hl. m. Prahy, Jana Plamínková, dává starostovi MČ Praha 14 ve všem za pravdu.

"Kompetence při kácení mají výhradně úřady jednotlivých MČ, takže by si to starostové měli vyřídit s úřadem toho příslušného správního obvodu, kam spadají," řekla Jana Plamínková, radní hl. m. Prahy.

Společnost Centra jsme se pokoušeli kontaktovat 2 dny za sebou, marně. 

"Já jsem se dozvěděla, že Centra nechala vykácet před centrem Černý Most alej vzrostlých stromů, a pan starosta si stěžuje, že vaše organizace mu to neoznámila."

"A proč bych vám měla tyto informace sdělovat?" odpověděla po telefonu referentka společnosti Centra a.s. 

Referentka nás posléze odkázala na své nadřízené. Ovšem poté, co jsme je informovali o problému vykácené aleje, přestali nám definitivně brát telefon. Kdo tedy dal pokyn k vykácení aleje vzrostlých stromů, jaké to bude mít důsledky a zda bude zahájeno správní řízení, to ukáží následující dny a týdny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu