• Načítám...
>

Praha 2 se zaměřila na prevenci úrazů a kriminality

  • 20. června 2024,
  • 8:09,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

I když může být dětský svět relativně bezstarostný, mohou být zároveň vystaveny nejrůznějším problémům, jako je kriminalita, setkají se s drogami anebo se jim stane nějaký úraz. Aby se nic takového pokud možno nestalo, je dobré dodržovat preventivní opatření. Proto se městská část Praha 2 rozhodla, že v parku Folimanka uspořádá první ročník Dne prevence, kde příslušníci městské i státní policie, hasiči a pracovníci řady neziskových organizací dětem hravou formou vysvětlovali, jak se chovat, aby se jim nic špatného nestalo.

Reklama

Úrazy, kriminalita, drogy nebo třeba domácí násilí. I s těmito problémy se děti setkávají. Aby věděly, jak je řešit nebo jim ideálně předcházet, tak na to se zaměřil první ročník osvětové akce Den prevence, který podpořila městská část Praha 2. 

„Kromě bezpečnostních složek, jako je Policie České republiky nebo Městská policie hlavního města Prahy nebo Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy, u kterých se děti mohou dozvědět právě preventivní záležitosti, jak předcházet nejrůznějším incidentům, ať už v dopravě nebo i třeba doma a další, tak zde máme i neziskové organizace,“ vysvětluje místostarosta městské části Praha 2 Michal Zuna (TOP 09).

Na jednotlivých stáncích je čekalo nejen vzdělávací okénko, ale také hry a soutěže.

„Na konci děti potom získávají různé odměny, které od nás mají a to nejen od nás, ale i od BESIPu a od městské části. Mezi další aktivity patří například sportoviště pro děti, kde si mohou vyzkoušet různé aktivity nebo tady máme třeba střílení z pistolek Nerf a máme tady i dopravní hřiště BESIPu,“ říká preventista Městské policie v Praze 2 Lukáš Kačerovský.

„My jsme si připravili výtvarné i sportovní aktivity. Ve výtvarných je to třeba výroba záložky nebo placek a protože jsme především ze Stanice techniků Vyšehrad na Praze 2, tak tu samozřejmě nesmí chybět technická činnost a to si tady děti vyzkouší vypalovačku do dřeva,“ uzavírá vedoucí oddělení Stanice techniků Vyšehrad Radana Srncová.

V rámci prevence se strážníci zaměřili hlavně na kybernetický prostor, hlavně na sociální sítě, kde děti mnohdy tráví svůj volný čas. Důraz kladli především na WhatsAppové skupiny, které mohou mít nelegální obsah. 

„My se snažíme je proškolit tak, aby se jim to vůbec nemohlo stát. To znamená, aby je mohl do těch skupin vložit jen ten, koho mají v kontaktech. A další bod je pak prověřit si ty kontakty, to znamená nemít tisíce přátel, ale mít ověřené přátele,“ zdůrazňuje Lukáš Kačerovský, preventista Městské policie. 

Děti mohou také na hřištích, pískovištích nebo v parcích natrefit na použité injekční stříkačky. V takovém případě je nutné zavolat městskou policii, která zajistí jejich bezpečnou likvidaci, například prostřednictvím speciálních kontejnerů FIXPOINT.

„Na webových stránkách naší organizace máme seznam kontejnerů. V Praze jich je 40 a máme je na různých městských částech, primárně v lokalitách, které jsou zatíženy drogovou scénou,“ vysvětluje sociální pracovník organizace Progressive Filip Jiřík.

A nebyl by to Den prevence, kdyby tu pro děti nebyla připravená Stezka prevence, kde děti musely splnit celkem deset úkolů, které našly rozvěšené po celém parku Folimanka. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu