• Načítám...
>

Kryt Folimanka se otevřel veřejnosti

  • 16. července 2018,
  • 11:02,
  • PRAHA 2,
  • Natálie Forsterová

Kryt Folimanka byl veřejnosti zpřístupněn městskou částí Praha 2 v roce 2014. Od té doby zde probíhají pravidelné nekomentované prohlídky pro veřejnost nebo předem zarezervované komentované prohlídky pro skupiny. Unikátní prostory si nyní prohlédněte i vy prostřednictvím naší kamery. Natáčela kolegyně Natálie Forsterová.

Reklama

Kryt Folimanka je v současné době největší podzemní stavbou na území MČ Praha 2. Jeho rozloha činí 1300 metrů čtverečních. Protiatomový kryt vznikl během 50. až 60. let 20. století, kdy byl vytvořen jako kryt civilní ochrany v ulici Pod Karlovem. Nyní ho lidé mohou vidět vždy jednou měsíčně, kdy se tady koná den otevřených dveří.

anketa 

Kryt má chodby, které jsou dlouhé 125 metrů. Jeho součástí jsou např. 4 studny, ošetřovna, toalety, sprchy a agregát na výrobu elektřiny. Kromě toho tady návštěvníci mohou vidět také několik výstav.

"Na začátku je tady výstava o bombardování Prahy. K tomu jsou autentické nahrávky získané v té době rozhlasem. Dále je tady výstava dětí z místních škol k operaci Anthropoid, kdy byl spáchán atentát na Heydricha," řekl Jan Mikeš, oddělení krizového řízení MČ Praha 2.

A nejen to. V rámci dne otevřených dveří návštěvníci mohou narazit také na stanoviště objevitelské hry Skryté příběhy.

"Na Folimance pomáháme architektu Bechyněmu otestovat Nuselský most. Ta trasa je speciální tím, že končí právě tady v krytu. Jednou za měsíc je možné ji dokončit s tím, že je tady speciální hra, kdy se v rámci krytu hledají nějaké indicie," řekl Dalibor Naar, projektový manažer hry Skryté příběhy.

Spletitý labyrint chodeb si mohou lidé prohlédnout vždy jednou do měsíce, a to od 9:00 do 15:00.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu