• Načítám...
>

Praha 3 vystavuje fotografie asanace Žižkova

  • 17. května 2018,
  • 20:31,
  • PRAHA 3,
  • Kristýna Svobodová

Praha 3 vzpomíná, jak se v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století měla spodní část Žižkova změnit v panelákové sídliště. Asanace rázovité čtvrti se měla rozběhnout přesně před čtyřiceti lety. Vedení městské části proto tuto událost občanům připomíná formou výstavy fotografií a dalších dokumentů.

Reklama

Vedení MČ Praha 3 zahájilo výstavu k výročí asanace Žižkova. V 70. letech měla být totiž tato čtvrť téměř celé srovnána se zemí. Ze 2 plánovaných etap bourání se i díky protestujícím občanům uskutečnila pouze 1. 

"Celý tento proces měl za následek to, že od těch 70. let se do spodního Žižkova vůbec neinvestovalo. Až dnes napravujeme tuto křivdu, která se Žižkovu stala. Bude zde během 2 let investována téměř miliarda korun a věřím tomu, že už nebude takovou "Popelkou" centra hl. m. Prahy," řekla Vladislava Hujová.

Vzpomínková výstava představuje desítky fotografií a dobových článků, které si návštěvníci mohou prohlédnout na několika panelech na Havlíčkově náměstí. 

"Vzali jsme původní fotografie pana Jaroslava Kocourka, který fotografoval asanaci Žižkova. Našli jsme místa odkud to bylo fotografováno a pan Jaroslav Kocourek z těch míst zfotografoval dnešní realitu," řekl Ivan Vavřík, architekt. 

"Ty věci se dějí i dnes, mají trochu jinou podobu, ale v principu jsou stejné. To znamená, že za účelem nějakého zisku, tehdy ideologického, dnes finančního, se ničí kulturní dědictví a nejde jen o ty domy, o tu hmotu, ale i o tu sociální strukturu," řekl Petr Krajčí, vedoucí depozitáře Muzea hl. m. Prahy. 

Symbolem nedotažené asanace je dnes budova školy na Komenského náměstí, která měla být také zbourána. Bojoval za ni třeba Klub za Starou Prahu, ale i samotní Žižkované. Stavbaři si ji nakonec vybrali jako skladiště cennějšího materiálu, a tak se nakonec zbourat nestihla. Desítky bezejmenných činžáků ale takové štěstí neměly.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu