• Načítám...
>

Tomáš Holý má v Praze 4 pamětní desku

  • 11. června 2021,
  • 12:04,
  • PRAHA 4,
  • Lenka Castillo

Nejznámější dětský filmový herec Tomáš Holý má v Praze 4 pamětní desku. Její umístění na domě, kde Tomáš Holý prožil většinu svého života, inicioval jeho kamarád Ota Kars. Pamětní desku, i vzpomínkovou akci na Tomáše Holého, podpořila městská část Praha 4.

Reklama

Byl nejznámější českou dětskou filmovou hvězdou své doby. Na filmovém festivalu v Monte-Carlu v roce 1979 porota nazvala Tomáše nejlepším dětským hercem od dob Shirley Temple Blackové. Filmový herec Tomáš Holý, který se do povědomí veřejnosti dostal filmem Jak vytrhnout velrybě stoličku a jeho pokračováním Jak dostat tatínka do polepšovny, má nyní v Praze 4 pamětní desku.

STAND UP Právě tady v ulici Petra Rezka strávil Tomáš většinu svého života. Umístění pamětní desky na domě kde vyrůstal, inicioval jeho kamarád Ota Kars.

"Přispělo 48 lidí. Průměrná částka byla 200 korun, ale byli takoví, kteří dali víc, ať subjekty nebo lidi. Ale byli také někteří, který touláním na těch stránkách tomasholy.net, kde jsou vyjmenovaní, kteří přispěli spíš třeba prací nebo obrázkem třeba, což je významný že jo, a tak dál," uvedl Ota Kars, kamarád a spisovatel.

Ota Kars, je rovněž autorem knihy Jmenuju se Tomáš a grafického románu V hlavní roli Tomáš Holý. Pamětní desku, i dnešní vzpomínkovou akci na jednoho z nejvýznamnějších dětských herců Tomáše Holého, podpořila MČ Praha 4.

"My jsme strašně rádi, jako Praha 4, že jsme mohli tuhle věc podpořit a jsme rádi, že na Praze 4, v místě kde Tomáš Holý prožil skoro celý svůj život, budeme mít místo, kde budou moci lidé na tuhle zářivou dětskou hvězdu filmovou vzpomenout," konstatoval Michal Hroza, místostarosta MČ Praha 4.

S Prahou 4 Tomáše Holého pojil téměř celý jeho život. Ve dvou letech se s rodiči přistěhoval do Nuslí. A i po rozvodu a odchodu otce tam zůstal se svou matkou. Do konce života tak byla jeho adresou právě ulice Petra Rezka.

"Byli jsme prostě kamarádi a mohl jsem kdykoli přijít. Takže když jsem vešel tady do dvora a viděl jsem, že je rozsvícený okno, tak jsem věděl, že můžu jít na návštěvu," zavzpomínal Ota Kars, kamarád a spisovatel.

"Bez toho, aby Ota Kars, kamarád Tomáše Holého, se dlouhodobě nestaral o tu památku svého přítele, tak bychom tady dnes nestáli," upozornil ještě Michal Hroza, místostarosta MČ Praha 4.

Mezi další filmy slavného herce patřilo například Setkání v červenci nebo Za trnkovým keřem. Z vlastního rozhodnutí však později v herecké kariéře nepokračoval. Zemřel před svými dvaadvacátými narozeninami kvůli tragické nehodě vozu, který sám řídil.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu