• Načítám...
>

Prahu 5 navštívila slovenská delegace

  • 16. října 2019,
  • 8:21,
  • PRAHA 5,
  • Lucie Sinková

MČ Praha 5 a MČ Petržalka z Bratislavy spolupracují na poli kultury a školství už několik let. Každoročně se městské části navštěvují a navzájem si vyměňují z těchto oblastí zkušenosti. Zatím poslední návštěva se konala na Úřadě MČ Praha 5.

Reklama

Úřad MČ Praha 5 navštívila slovenská delegace z partnerského města Bratislava - Petržalka. Tato spolupráce funguje už 10 let.

"Samozřejmě takové setkání se slovenskými partnery je vždy velmi důležité a velmi přínosné, protože ta zkušenost historická je velmi podobná. To znamená, že ty zkušenosti se dají i přenášet a ta inspirace může být velmi intenzivní," řekla Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

"Opravdu člověk pozná problematiku svého města, svých MČ, a porovnává je. Ale mít i interního prostředí přes odborné pracovníky a zastupitele informace o tom, jak fungují, jak přemýšlí, můžeme se i porovnat jak jsme na tom s českými bratry," řekl Ján Hrčka, starosta MČ Bratislava - Petržalka.

Setkání přineslo několik témat. Řeč byla o dopravě, systému parkování i o životním prostředí. Dlouhotrvající oboustranný zájem je také o kulturu a školství.

"Co se týče školství, tak já, z pozice radní, která má na starosti školství, a dnes i starostky, mám takovou vizi. A určitě už se započala realizovat. A to je rozvinout spolupráci základních škol, právě tu mezinárodní spolupráci, protože si myslím, že i pro mladé lidi ten kontakt s tím zahraničím je velmi důležitý," řekla Renáta Zajíčková.

"My spolupracujeme v mnoha směrech. Zaprvé si vyměňujeme delegace a za druhé sportovní návštěvy, protože jejich tým vyhrál dokonce první pohár mezinárodního žactva ve fotbalu. Takže ta spolupráce funguje na všech polích," řekl David Dušek, radní MČ Praha 5.

Další společná schůzka se bude konat příští rok. Tentokrát v bratislavské Petržalce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu