• Načítám...
>

Chobotničky i Pan Tau ožívají na výstavě v Galerii Portheimka

  • 16. září 2022,
  • 15:26,
  • PRAHA 5,
  • Marek Tereba

Pan Tau, Formeláci nebo slavné Chobotničky z druhého patra. Všechny tyto legendární filmy režíroval Jindřich Polák. Ten dnes již bohužel není mezi námi, díky nápadu jeho dcery si tohoto významného režiséra ale můžete na jedinečné výstavě připomenout. A možná bude i Poplach v oblacích.

Reklama

Nezapomenutelná postavička, na které vyrůstaly a stále vyrůstají generace diváků. Rodinný seriál Československé televize Pan Tau se stal opravdovou legendou. Stejně jako další fenomenální díla režiséra Jindřicha Poláka. 

Rodák ze Smíchova, který ze všeho nejvíce miloval Prahu a také proto byla v jeho dílech často zobrazována, se sice této výstavy už nedožil, jeho díla jsou ale stále mezi námi. A ožívají teď také díky dceři režiséra, Kateřině Polákové, která uspořádala výstavu, kde je k vidění to nejlepší z režisérovy dětské tvorby. Sama Kateřina se stala pro svého tatínka vzorem pro jeden známý filmový příběh.

"Příběh Lucie, postrach ulice a dva panáčkové - malý a velký je příběh mého dětství. Já jsem dlouho neměla sourozence a vymyslela jsem si dva panáčky, malého a velkého a na základě toho, že jsem si s nimi povídala a byli to moji imaginární přátelé, tak tátu napadl příběh o podobné holčičce Lucce, která také nemá sourozence a nemá moc kamarádů, je v létě sama doma, strašně se nudí a potom si vymodeluje dva plastelínové kamarády, se kterými zažívá nějaké dobrodružství. Takže Lucie jsem já," řekla Kateřina Poláková, organizátorka výstavy a dcera Jindřicha Poláka.

Výstava se ale věnuje všem hlavním režisérovým dětským filmům.

"Je tady začátek - Klaun Ferdinand, který je už asi pro pamětníky, to jsou začátky z 50. a 60. let. Celý příběh Pana Tau, jak celovečerní filmy, tak seriály, potom je tady Lucie, postrach ulice, Chobotnice z druhého patra a nakonec poslední film, který dělal pro děti, byla Kačenka a strašidla," řekla Kateřina Poláková, organizátorka výstavy a dcera Jindřicha Poláka.

Expozice ve které je vystavena také originální filmová zmenšenina postavičky Pana Tau je k vidění až do konce října. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu