• Načítám...
>

V Praze 6 představili jižní variantu tratě na letiště

  • 23. října 2019,
  • 15:08,
  • PRAHA 6,
  • Jan Varga

V Praze 6 představili veřejnosti návrh železničního spojení s letištěm Václava Havla. z Tzv. jižní varianty, která vede z Dejvic na Veleslavín, mají místní obavy. Správa železniční dopravní cesty ale slibuje, že zahloubená trať nebude mít na okolí žádný vliv.

Reklama


Vedení městské části Prahy 6 tady společně se Správou železniční a dopravní cesty v úterý večer představilo úsek železničního propojení Prahy s letištěm Václava Havla. Jedná se o tzv. jižní variantu, která povede z Dejvic do Veleslavína a mimo jiné ulehčí složité dopravní situaci v Praze 6.

"Dnešní varianta tzv. jižní alternativa se týká území Střešovic, je navržená pod obytnou zástavbou v hloubce 80 metrů a my cítíme za povinnost občanům tuhle variantu představit a besedovat s nimi. Určitě bude spousta dotazů, " řekla Eva Smutná, radní MČ Prahy 6

Veřejnosti se ale navrhovaná varianta nelíbí, i když půjde o zahloubený, tedy tunelový způsob řešení, lidé se bojí hluku a také toho, že bude mít provoz vliv na stav jejich domů.

Anketa:

"Domníváme se, že by trať měla vést po staré buštěhradské dráze, která je tam od 19. stol.. A kdo si kupoval pozemky v těch 30. letech, kdy se tam vilky stavěly tak se vystavěly kolem buštěhradské dráhy tak s tím musel počítat. Ty baterie na to nejsou uzpůsobený."

"Je tam opuka, pískovec a prameny a ty by se mohly ztratit. To by bylo špatné na to podloží. A měly by tam být tubusy, prostě s tím nesouhlasíme."

"Je to zbytečný, protože to bude určitě drahý bude to dražší než jiné návrhy."

Podle SŽDC ale není důvod k obavám, ražbu tunelů provede nejšetrnějším způsobem, který existuje, tunely mají být nejhlubší v republice, povedou padesát až osmdesát metrů pod zemí a na život místních nebudou mít vliv.

"Není se skutečně čeho bát, ani otřesů během výstavby ani během provozu. Ta výstavba bude řešena razícími štíty stejně jako metro do Motola a otřesy v takové hloubce nebudou na povrchu vůbec znát.  Také je zpracován geologický průzkum a geologické vrty a vychází to velice dobře," řekl Petr Dušek, mediální zástupce SŽDC.

"Pokud nechceme rozdělit naši městskou část na dvě vzájemně neprostupné části, musí to být varianta zahloubená a pokud zahloubená tak musí být mimo ten stávající koridor," vysvětlil Jiří Lála, místostarosta MČ Praha 6.

Železniční spojení na letiště je součástí projektu modernizace železniční trati Praha – Kladno a patří mezi největší dopravní projekty v České republice.          Průchod územím Dejvice Veleslavín patří mezi technologicky nejnáročnější z celého projektu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu