• Načítám...
>

Kostel sv. Matěje oslavil 250 let od posvěcení

  • 21. prosince 2021,
  • 17:02,
  • PRAHA 6,
  • Jaroslav Šetlík

250 let od svého posvěcení oslavila dominanta Prahy 6. Tou je Kostel sv. Matěje, kam se každoročně schází lidé, aby mohli v období kolem Vánoc obdivovat perníkový betlém.

Reklama

Kostel sv. Matěje v Dejvicích oslavil 250 let od posvěcení. U té příležitosti připravila Praha 6 výstavu v Galerii Skleňák.

"Tenhle nádherný kostel je dominantou Prahy 6 a to nejen z hlediska svého umístění, ale svým duchovním i společenským rozměrem. Na té výstavě se mohou lidé dočíst o historii tohoto kostela, potom uvidí nějaké artefakty z kostela, z bohoslužeb. Nechali jsme udělat i krásný model, kde vidíme umístění toho kostela nad Prahou 6," říká radní MČ Praha 6, Eva Smutná.

Kostel pravidelně v období Vánoc navštěvují stovky lidí. Důvodem je perníkový betlém, který tu je každoročně k vidění.

"Je to tradice, kterou založil můj předchůdce pater Machač. Betlém vytvořila paní Horálková, výtvarnice a specialistka na lidové kroje. Potom pan Daniel Zídka po její smrti tu výrobu betlému převzal a dělá to stejně skvěle jako ona a neustále to také rozšiřuje. Dává tam nové figurky, třeba teď tam přibyla aktuálně figurka s rouškou," říká farář, Matúš Kocian.

Návštěvníci tohoto kostela, který pochází z roku 1770, mohou také obdivovat jeho novou střechu. Ta byla opravena v letošním roce a to díky dotaci městské části.

"O Praze 6 je známo, že si velmi váží svých kulturních památek. Svatý Matěj je jednou z nich a proto jsme letos přispěli, jako každoročně na různé kulturní památky, na opravu střechy sumou tři sta třicet tisíc," dodává radní MČ Praha 6, Eva Smutná.

Grantovou výzvu na obnovu památek vyhlásí městská část také v roce 2022. Zájemci mohou o dotace žádat až do února.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu