• Načítám...
>

V Zoo Praha se narodila čtyřčata vzácné tayry

  • 22. listopadu 2021,
  • 15:19,
  • PRAHA 7,
  • Ondřej Švec

Pražská Zoo hlásí další mimořádný přírůstek. Do jejich zvířecích řad přibyla hned čtveřice mláďat vzácné tayry. Tato půvabná kunovitá šelma běžně rodí jedno až dvě mláďata, čtyřčata jsou opravdovým unikátem. Narodila se v srpnu, ale kvůli potřebnému klidu je mohou návštěvníci pozorovat až nyní. Mají se čile k světu a už rozhodně nepijí jen mléko od své matky, ale pochutnávají si i na ovoci a dalších dobrotách. A my vám teď v naší reportáži tyhle čtyři rošťáky ukážeme.

Reklama

V pražské Zoo mají pořádný důvod k radosti. Vzácná tayra tam totiž na konci srpna porodila hned čtveřici mláďat. 

"Je to rarita, protože ty tayry rodí většinou 1 - 3 mláďata, takže 4 mláďata byla i pro nás překvapením," řekla Denisa Zběhlíková - vrchní chovatel Zoo Praha.

Tyto roztomilé kunovité šelmy chová pražská Zoo od roku 2004. První úspěšný odchov se podařil v roce 2011 jako první v Česku. Jednoduché to ale zpočátku nebylo.

"První dvě zvířata, která jsme získali, se sice pářila, takže budila dojem, že se jedná o pár, ale něco tam chybělo. Takže pak při kontrole jsme zjistili, že jsou to opravdu dvě samice. Pak jsme jim pořídili samce, proti kterému se zase spikly a šikanovaly ho, takže jsme museli samice rozdělit a potom se tedy už, když jsme takto sestavili pár, ten chov nakonec rozjel," řekl Pavel Brandl - kurátor savců Zoo Praha.

Šestiletá samička letos v srpnu porodila trojici samiček a jednoho samečka, kteří se mají čile k světu a mají pořádný apetit.

"Tayry jsou stejně jako naše kuny malé šelmy, které ale zároveň mají velmi široké spektrum potravy, takže si rády dají i nějaké ovoce, něco sladkého a jinak jako každá malá šelma různé biologické krmení, různé druhy masa," řekl Pavel Brandl - kurátor savců Zoo Praha. 

Čtveřice raubířů je zatím beze jména. Zoo Praha si je ponechá do jejich dospělosti, tedy minimálně rok a pak zřejmě poputují do zahraničí.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu