• Načítám...
>

Národní technické muzeum hostí unikátní výstavu

  • 25. června 2024,
  • 18:07,
  • PRAHA 7,
  • Lenka Castillo

V dopravní hale Národního technického muzea je k vidění soubor historických sanitních automobilů z majetku Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy. Výstava, která byla zahájena 12. června, potrvá až do června příštího roku.

Reklama

Národní technické muzeum hostí unikátní výstavu. Zdejší dopravní halu na rok obohatí soubor historických sanitních automobilů z majetku Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy. Ta v posledních desetiletích nelikvidovala po skončení své životnosti vybrané sanitní vozy a ani je nepředávala dalším uživatelům. Vytvořila tím tak cennou kolekci sanitních vozů, které byly provozně spjaty s hlavním městem.

"Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy nás přímo oslovila s tím, že tyto vozy uchovávají, že se o ně starají a doufají, že my jim budeme schopni zajistit ještě lepší komfort a ještě lepší ochranu, ale zároveň je budeme moci zpřístupnit návštěvníkům," řekla Lucie Burešová, kurátorka sbírky zdravotnické techniky, NTM.

Pražská záchranka je jednou vůbec z nejstarších na světě. Na výstavě je možné vidět historické vozy z posledních několika dekád, které mapují část její dlouhé historie.

Zblízka se tak můžete podívat na vozy značky Mercedes Benz, Ford a nechybí ani česká Škoda.

"Pro návštěvníky bude jistě zajímavé setkat se právě s těmi ikonami zdravotnické záchranné služby, které vídají v ulicích a které mohli vidět i jejich maminky, tatínkové, babičky, dědečkové od 60. let až dodnes," řekla Lucie Burešová, kurátorka sbírky zdravotnické techniky, NTM.

anketa

"Mně se na té výstavě nejvíce líbí ty staré sanitky, protože takovou už dnes nepotkáš."

"Mně se líbí, jak jsou staré a že jsou takové roztomilé."

"Mně se na těch sanitkách líbí, že ty nové mají jen jednu sirénu a ty staré mají dvě."

Právě jeden z modelů vozů značky Škoda je na výstavě jakousi kuriozitou.

"Tím největším lákadlem pro návštěvníky je pravděpodobně Škoda 1203, která si zahrála i v seriálu Sanitka. Celá tato kolekce vozů je doplněna také výstavkou defibrilátorů, které sloužily k ošetřování pacientů a fungovaly i v některých z těchto vozů," řekla Lucie Burešová, kurátorka sbírky zdravotnické techniky, NTM.

Defibrilátory představují klíčový prvek v arsenálu zdravotnické záchranné služby. Umožňují totiž okamžitou  intervenci při život ohrožujících arytmiích a zvyšují tak šance na přežití pacientů s náhlou srdeční zástavou. Výstava historických vozů zdravotnické záchranné služby byla zahájena 12. června a potrvá až do června příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu