• Načítám...
>

Dobrovolníci budou docházet za seniory domů

  • 10. listopadu 2020,
  • 14:48,
  • PRAHA 8,
  • David Wilczek

Praha 8 provozuje za pomoci dobrovolníků Centrum aktivizačních programů pro seniory už 10 let. Za tu dobu si získalo mnoho klientů. Kvůli vládním nařízením musí být nyní zavřené. Vedení městské časti se proto rozhodlo pro zásadní změnu.

Reklama

Centrum aktivizačních programů pro seniory, které působí na dvou místech v Praze 8, zeje prázdnotou. Přitom sem ještě docela nedávno zcela běžně docházelo kolem stovky klientů týdně, kteří zde spokojeně trávili svůj volný čas. Společně prožité chvíle zde připomínají už jen fotografie na nástěnce.

"Máme zde například cvičení na židlích, které lidi udržuje alespoň v nějakém pohybu. Dále třeba kurzy na různé kognitivní funkce, rukodílné práce. Jsou tu programy na trénování paměti, jazykové kurzy přičemž velmi populární je třeba italština, angličtina a další," popsala Lucie Bogdanová, ředitelka organizace Sociální a ošetřovatelské služby.

Cílovou skupinou aktivizačního centra jsou senioři a osoby se zdravotním postižením. Kvůli jeho uzavření žije většina z nich v izolaci, tedy osamoceně doma. Což nepřispívá jejich psychickému stavu. 

"Izolaci snáší velmi špatně, protože je dlouhodobá a nevidí žádné východisko. Ale my se proaktivně snažíme je kontaktovat a zeptat se, zda něco nepotřebují, a to mimo naše běžné služby. Například jim nakoupíme nebo si s nimi prostě jen povídáme," uvedla Lucie Bogdanová, ředitelka organizace Sociální a ošetřovatelské služby.

Vedení městské části se rozhodlo pro zásadní změnu. Ta spočívá v tom, že dobrovolníci budou docházet přímo za klienty domů. 

"Zpočátku to bude senior, který už k nám do aktivizačního centra nemůže dojít, protože se mu do cesty postavily zdravotní problémy. Budeme se tedy soustředit na ty klienty, kteří by normálně docházeli na svoji angličtinu či trénink paměti, ale v tuto chvíli nemohou, ale přesto o to stojí, protože velmi tuto naši pomoc potřebují," konstatovala Vladimíra Ludková, místostarostka MČ Praha 8.

Pilotní projekt bude testován do konce tohoto roku. Pokud bude o službu zdarma zájem, bude od ledna 2021 dostupná pro všechny klienty Centra aktivizačních programů.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu