• Načítám...
>

Praha 8 uctila památku generála Aloise Josefa Eliáše

  • 20. června 2022,
  • 0:28,
  • PRAHA 8,
  • Dagmar Kopečková

Němci popravili 19. června 1942 Aloise Josefa Eliáše, českého generála, politika, účastníka domácího odboje za druhé světové války, který byl také předsedou protektorátní vlády mezi lety 1939 a 1941. Za svou odbojovou činnost byl nacisty popraven jako jediný premiér okupovaného státu v Evropě. V rámci pietního aktu uctila památku generála Eliáše Praha 8.

Reklama

Městská část Praha 8 uctila památku Aloise Josefa Eliáše, českého generála, politika, ale také účastníka domácího odboje za druhé světové války. Ten byl 19. června roku ‎1942 popraven nacisty. 

"Připomínáme si 80. výročí zavraždění pana generála Aloise Josefa Eliáše, který byl celoživotním vlastencem už od Československých legií za první světové války, přes své působení za první republiky, ale především jako protektorátního premiéra, jediného premiéra, kterého Němci zavraždili," řekl Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8.

Alois Josef Eliáš byl zavražděn v rámci 35 dní poprav na Kobyliské střelnici. Celkem na místě nacisté popravili více než 500 českých vlastenců.

"Samozřejmě máme osmdesátileté výročí od druhé heydrichiády a zde na Kobyliské střelnici těch obětí bylo opravdu mnoho," řekl Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8.

Letošní 19. červen byl v metropoli ve znamení extrémně vysokých teplot. I přesto na pietní akt dorazila i široká veřejnost. A českou hymnu zde zazpívali žáci ZUŠ Taussigova.

"Já bych si dovolil především poděkovat dětem, že přišly zazpívat hymnu a samozřejmě poděkovat všem, kteří v tomto počasí sem vážili cestu. Já k tomu mám takový přístup - samozřejmě i já trpím tím horkem, nicméně musíme si představit, jak se asi cítili ti naši předci, kteří sem byli převáženi na smrt. My prostě musíme vydržet pár minut horka," řekl Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8.

Uctění památky Aloise Josefa Eliáše bylo v pořadí už druhým červnovým pietním aktem, který městská část uspořádala. V prostorách Kobyliské střelnice si totiž jen o pár dnů dříve připomněla 80. výročí zavraždění 26 obětí z Lidic.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu