• Načítám...
>

Znak Prahy 8 má narozeniny

  • 16. března 2023,
  • 9:06,
  • PRAHA 8,
  • Monika Rusová

Je tomu 18 let, co jeden ze symbolů městské části Praha 8 dostal nynější vzhled. Řeč je o znaku Prahy 8, kterým je polcený štít. Jak probíhala jeho tvorba, ale i letošní oslava narozenin, se dozvíte v naší reportáži.

Reklama

Znak osmé městské části je plnoletý. Jeho současná podoba byla schválena v březnu před 18 lety předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

"V jedné polovině jsou znaky Karlína a Libně, v druhé je znak hlavního města Prahy, protože městská část Praha 8 je součástí našeho hlavního města. Myslím, že se ten znak především velmi povedl, že reprezentuje skutečně městskou část prahu 8," řekl Ondřej Gros (ODS) - starosta MČ Praha 8.

Červená a bílá představují barvy českého znaku, dva modré pruhy by měly znamenat Vltavu a Rokytku, které městskou částí protékají.

Autorem znaku je Jan Dvořák, který se propagační grafikou zabývá více jak 20 let. Kromě Prahy 8 vytvořil i znak Prahy 4 z roku 1999 a vlajku Prahy 6.

"Nakreslení nebylo až tak dlouhé, ale strašně dlouhý byl proces toho schvalování. To trvalo asi rok, protože každý znak, který Praha má, menší obce to mít nemusí, ale Praha určitě, musí schválit Poslanecká sněmovna, takže jsem musel vytvořit všechny podklady pro to, aby to mohlo jít na heraldickou komisi Poslanecké sněmovny, která měla drobné připomínky, ty se musely akceptovat, muselo se to opravit a potom došlo ke schválení znaku, aby ho mohla městská část používat," řekl Jan Dvořák - autor znaku.

Mimo znaky a vlajky pan Dvořák vytvořil obaly na CD pro Báru Basikovou, Evu Pilarovou, Petra Koláře nebo Michala Davida. Za zmínku stojí i jeho tvorba pamětních desek slavných osobností. Ta nejnovější patří Jiřímu Menzlovi a nachází se na domě v Hradčanech, kde režisér a herec žil. A jak se plnoletost jednoho ze symbolů Prahy 8 slaví?

"My jsme si s panem tvůrcem podali ruku, předali jsme si ty originály z roku 2005 a dali jsme mu pamětní medaili, nicméně žádný mejdan se nekonal," řekl Ondřej Gros (ODS) - starosta MČ Praha 8.

V současné době není plánovaná žádná změna či modernizace znaku Prahy 8.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu