• Načítám...
>

V Kralupech se podařilo odložit nejvíc mobilů

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně se v regionu zapojilo přes 130 institucí ve městech i v menších obcích. Kvůli spravedlivějšímu hodnocení byly knihovny rozděleny podle velikostí. Mezi nejmenšími obcemi uspěla knihovna v Úněticích, další dvě kategorie opanovaly knihovny v Kralupech nad Vltavou a Rudné. Knihovny si rozdělí odměny v celkové výši 30 tisíc korun.

Reklama

Odlož mobil v knihovně, tak zní název sběrové akce, kterou společně organizoval Středočeský kraj, kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL a pochopitelně i desítky knihoven v celém regionu. 

„V rámci zapojených knihoven, kterých se přihlásilo 130, což je opravdu velké množství a jsem za to ráda, se v knihovnách sbíraly staré, nefunkční telefony a případně tablety. Celkové množství, které se vysbíralo za ty zhruba čtyři měsíce, je přes 4 tisíce telefonů, což je úžasné číslo,“ vysvětluje radní Středočeského kraje Jana Skopalíková (Piráti).

Absolutně nejvíc telefonů přinesli čtenáři do knihovny v Kralupech nad Vltavou - dohromady 278 kusů. Knihovna se tak stala vítězem ve velikostní kategorii měst nad 6 tisíc obyvatel. 

„Myslím si, že jsme byli dobří hlavně ve spolupráci s městským úřadem s Odborem životního prostředí. My samozřejmě máme perfektní knihovní systém, který umožňuje jeden e-mail rozeslat všem čtenářům, takže čtenáři se to dozvěděli i tímto způsobem, na stránkách města, na našich stránkách a upozornění se několikrát opakovalo,“ popisuje vedoucí městské knihovny Kralupy nad Vltavou Šárka Pánková.

Pokud náhodu také máte doma starý a nepoužívaný mobil, určitě ho nevyhazujte jen tak do koše a do obyčejné popelnice. Jako každé elektrozařízení má svůj přesný způsob recyklace. 

„Měli bychom ho odnést buďto na sběrný dvůr, přičemž s větším odpadem to asi nebude problém. A nebo ho vložit do červeného kontejneru, případně občas děláme i akce tohoto typu, to znamená sbírání mobilů například v knihovnách nebo ve školách,“ říká Vojtěch Smoter ze společnosti ASEKOL.

Za každý vybraný telefon navíc společnost Remobil přispěje částkou 10 korun na aktivity Jedličkova ústavu a škol. Všechny odevzdané telefony zároveň předá k odborné recyklaci, případně budou využity na náhradní díly, včetně likvidace osobních dat. Hodnotné ceny v podobě poukázek na nákup knih od společnosti Knihobot získali i čtenáři, kteří k odevzdanému mobilu připojili kontaktní údaje a měli štěstí při losování. Další necelá stovka vylosovaných čtenářů, kteří se do sběru zapojili, obdržela volné rodinné vstupenky do galerií a muzeí ve Středočeském kraji. Seznam výherců je uveřejněn na stránkách www.odlozmobil.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu