• Načítám...
>

Na střechu radnice Prahy 8 umístili včelaři tři úly

  • 23. srpna 2024,
  • 14:18,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

Na střechách rodinných domů, soukromých budov i nejrůznějších institucí chovají včelaři své medonosnice na více než dvaceti místech v hlavním městě a stále jich přibývá. Nově jsou tři úly také na střeše radnice Prahy 8 v Zenklově ulici v Libni. Svůj domov tam našly desítky tisíc včel.

Reklama

Střešní včelaření získává na oblibě a ani Praha není výjimkou. Pruhovaní dělníci ve městech dnes běžně sídlí na střechách rodinných domů, soukromých budov, ale i nejrůznějších institucí. Tři úly jsou teď nově i na střeše radnice Prahy 8 v Libni.

"Našim včelkám se daří velice dobře, protože v okolí je spoustu kvetoucích ploch a já to chci i nadále podporovat, protože právě zakládání květních ploch je pro opylující hmyz to blahodárné a to potřebné," řekla Vladimíra Ludková (ODS) - místostarostka MČ Praha 8.

"Ty včeličky do tří kilometrů, mohou i do pěti, si zaletí, kde budou chtít a jsou tady parky, Gröbova vila nebo tak, je tam hodně květin a nejsou postříkané žádnými pesticidy," řekla Gabriela Prekazi - včelařka.

Ve třech úlech teď na střeše radnice sídlí asi 40 tisíc včel dlouhověkých. Teď před zimou se o ně včelařka chodí starat každý den.

"Přikrmuji roztokem z cukru, 3:2, aby ten včelín měl 20 kilo zásob na tu zimu. Ten med dělají z toho cukru, ty zimní zásoby a už tam nezbyde místo na parazity - na varroa," řekla Gabriela Prekazi - včelařka.

Vedení radnice pak plánuje na téma včel také osvětu pro školáky.

"Máme v plánu pořídit výukový úl, máme v plánu jim připravit například komiks a další edukativní materiály, pravděpodobně to bude v zahradě Gröbovy vily, což je další krásné a přirozené parkové prostředí, kde se jim bude dařit. Už tam máme vytipované místo," řekla Vladimíra Ludková (ODS) - místostarostka MČ Praha 8.

Veterinární správa v Praze eviduje okolo 800 včelařů a více než 5 000 včelstev. Pražský med by pak podle odborníků měl být kvalitnější než jinde, včely prý totiž nelétají na pole stříkaná chemickými přípravky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu