• Načítám...
>

Praha 9 připravila vánoční program online

  • 15. prosince 2020,
  • 14:11,
  • PRAHA 9,
  • David Wilczek

Praha 9 každý rok v prosinci organizuje pro své občany spoustu tradičních akcí. Vzhledem k vládním opatřením ale drtivou většinu těchto událostí musela zrušit. Aby to nebylo lidem líto, rozhodla se zprostředkovat například vánoční koncerty prostřednictvím online vysílání.

Reklama

Rozsvícení vánočních stromečků, vánoční koncerty, ukázky tradic či rozlévání rybí polévky. To je krátký výčet akcí, které pravidelně pořádá Praha 9 každý rok v prosinci. Vzhledem k vládním opatřením spojeným s koronavirovou pandemií musela tyto události zrušit. Radnice se proto rozhodla, že tyto oblíbené a tradiční události dopřeje svým občanům alespoň na dálku, prostřednictvím online vysílání. 

"Na dálku to děláme poprvé, kvůli koronavirové krizi. Normálně máme spoustu akcí u stromečku, vánoční koncerty, Divadlo Gong jede naplno a přišlo nám to líto, že bychom občany Prahy 9 ochudili o tuto událost, stejně tak seniory v domově seniorů, takže jsme se pokusili udělat takové pásmo zpěv, mluvené slovo, hudba, pohádka a jazz v divadle Gong," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

V pondělí 21. prosince se zájemci mohou těšit například na koncert mezzosopranistky Edity Adlerové za klavírního doprovodu Vlaďky Křenkové. O dva dny později, tedy ve středu 23. prosince, svůj repertoár divákům představí Pražské dechové kvinteto pod vedením Miloše Wichterleho. 

"Diváci se dozví něco o vánočních obyčejích, budou tam nějaká říkadla, nějaké mluvené koledy, protože nejsou jen zpívané koledy, jak si někteří myslí a něco o vánocích, o obyčejích. Mluveným slovem provede Gabriela Pyšná, kterou diváci mohou znát například z Národního divadla nebo z Divadla Na Zábradlí, zpěv Edita Adlerová, nejznámější česká Karmen. Bohužel autorská práva nedovolí, aby to nebylo v žádném archivu, takže je potřeba se na to podívat ten daný den," řekl Adam Vážanský.

Zajímavý program si připravilo i Divadlo Gong. Posluchači se mohou těšit například na světové vánoční koledy i ve swingovém podání. 

"Jedná se o světové vánoční melodie a koledy, které se svou doprovodnou skupinou připravil Jakub Machulda, který je známý zpěvák a herec. Kromě klasických anglických nebo irských koled uslyšíte určitě i swingové úpravy amerických šlágrů, které měl třeba ve svém repertoáru i Frank Sinatra a jako speciální bod toho programu pro nás připravil i nejkrásnější vánoční písně, jako vzpomínku na Karla Gotta, které měl on ve svém repertoáru," řekla Martina Fialová, ředitelka Divadla Gong. 

Ani tento rok nebudou zejména děti ochuzené o tradiční pohádku O zapomnětlivém psaníčkovém andělíčkovi. 

"Je z pera herců Karla Zimy a Jarmila Škvrny, oba jsou samozřejmě i aktéři té pohádky a protože letos rodiče a děti pozvat do divadla nemůžeme, tak jsme se rozhodli, že jim to zprostředkujeme aspoň tímto způsobem," řekla Martina Fialová. 

Podrobné informace týkající se programu a případných repríz naleznou zájemci na webových a facebookových stránkách Divadla Gong nebo na facebookových stránkách Prahy 9. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu