• Načítám...
>

Praha 9 hodnotí testování odpadních vod kladně

  • 11. listopadu 2021,
  • 16:40,
  • PRAHA 9,
  • Dagmar Kopečková

Praha 9 začala od 1. září testovat odpadní vody na výskyt covidu-19 ve školách na území městské části. Projekt spustila ve spolupráci s Vysokou školou chemicko - technologickou Praha a Pražskými vodovody a kanalizacemi. Městská část metodu zatím hodnotí velmi kladně.

Reklama

Praze 9 se ve školách na území městské části osvědčila metoda testování odpadních vod na výskyt covidu-19. Výsledky testování přednesla MČ v rámci tiskové konference. Praha 9 si klade za cíl udržet díky nové metodě prezenční výuku ve školách.

"Celé září jsme měli samou zelenou, to znamená bezcovidový čas a přitom ve školách byli pozitivní opravdu jen jednotlivci. Někdy od půlky října byl ten nárůst poměrně velký jak ve školách, tak i v rámci testování odpadních vod. Najednou se ze zelené stala oranžová a následně červená," řekl Zdeněk Davídek, radní MČ Praha 9.

"My prostě musíme zabránit tomu, aby vláda v nějakém okamžiku musela rozhodnout, že se školy opět zavřou, protože dopady zavření škol jsou nejen na samotné žáky, ale i na jejich rodiče. V tom uplynulém školním roce byly naprosto devastující a katastrofické. Musíme hledat veškeré cesty k tomu, jak tomu znovu zabránit," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy. 

Městská část spustila projekt 1. září, spolupracuje na něm s Vysokou školou chemicko -  technologickou Praha a Pražskými vodovody a kanalizacemi. První výsledky jsou dle zástupců městské části velmi povzbudivé. Experti s předstihem upozornili na zvyšující se výskyt covidu-19 v odpadních vodách, což posléze potvrdily i PCR testy.

"Ta metoda odběru z kanalizace je přesnější, akorát má nevýhodu, že ne každé dítě má vždy tu potřebu, ale ve chvíli, kdy dítě, které je pozitivní, jde na toaletu, tak ten měřák si ji sám najde, my dostaneme zprávu, že ten měřák hlásí, že na té škole je pozitivní, podle virové nálože dokáží zhruba určit, o jaký rozsah dětí by se mohlo jednat, to teď navíc kalibrujeme, dají nám zprávu a my následně provedeme při tom záchytu PCR testování, abychom ta čísla z kanalizace ověřili," řekl Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

"Předpokládám, že minimálně do konce listopadu budeme tímto způsobem pokračovat. Je trošku nešťastné, že je taková doba bezvládní, kdy není možno jednat o nějakém větším zapojení státu do daných postupů," řekl Zdeněk Davídek. 

Nová metoda umožňuje detekovat vývoj epidemie se značným předstihem. Ve většině případů totiž lidé začínají virus vylučovat ve stolici už několik dní před prvními projevy nákazy. Taktéž není nutné vyžadovat po žácích klinické testování a v neposlední řadě je metoda i výrazně levnější.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu