• Načítám...
>

Inovační maraton přilákal studenty z celého světa

  • 12. dubna 2019,
  • 21:25,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Reklama

Do naší metropole dorazilo celkem 20 týmů, aby se zúčastnily třídenního Inovačního maratonu. Zastoupeni byli studenti např. z Ameriky, Německa i pražské ČVUT.

"Je tady skutečně 60 nejtalentovanějších informatiků, programátorů, designérů a makerů, kteří mají za úkol zlepšit dopravu v Praze. Tedy abychom nevězeli v zácpách, abychom netrávili zbytečně čas, ale aby se člověk co nejlépe a co nejekologičtěji dostal ráno do práce a zase domů," řekl Tomáš Studeník, organizátor.

Studenti mají pro zpracování námětů ke zlepšení dopravní situace v Praze k dispozici data, která mapují využití dopravních prostředků v hlavním městě.

"Ta data jsou taková základní potrava pro hackery, jak my jim říkáme, kteří na základě těch dat navrhnou způsob jak to celé optimalizovat a propojit, aby člověk, když ráno prší, když jede autem, aby nejel sám, jestli náhodou neexistuje lepší způsob jak se dostat na metro, jak metro co nejlépe zase přežít a potom jak se na druhé straně dostat třeba do hospody nebo za nákupem," řekl Tomáš Studeník.

Součástí maratonu je i vystavené autonomní elektroletadlo s vertikálním startem, které budou studenti v rámci Hackathonu vylepšovat.

"Toto je prototyp prvního českého letadla, které je elektroletadlo s vertikálním startem a může teoreticky poskytovat dopravní služby i ve městě nebo mezi městy. Je to určitě budoucnost dopravy, dostat se na tu vertikálu do vzduchu, jako je to ve sci-fi filmech. Teď je tady poprvé vystaven prototyp letadla, který hackeři zase budou moci vylepšit tak, abychom si skutečně jednou mohli v Praze takovým elektroletadlem zaletět na party," řekl Tomáš Studeník.

Po 48 hodinách práce proběhne vyhlášení, kdy autoři nejlepšího projektu dostanou od Magistrátu hl. m. Prahy 5 tisíc euro.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu