• Načítám...
>

Matematická soutěž Pangea ocenila finalisty

  • 20. května 2019,
  • 23:03,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V Praze rozdělili ceny za celostátní matematickou soutěž Pangea. Finálního klání se zúčastnili ti nejlepší ze základních škol a víceletých gymnázií. Ceny si vítězové převzali v Nové budově Národního muzea.

Reklama

Kongresový sál Nové budovy Národního muzea se zaplnil mladými matematickými nadšeni. Po finálovém kole se tady totiž udělovaly ceny vítězům celostátní soutěže Pangea, které se účastnily stovky základních škol z celé ČR.

"Bylo to téměř 720 škol. Na finále jsme přivítali více než 200 různých škol ze všech krajů ČR," řekl Marek Kovář, koordinátor soutěže.

Každý ročník se nese v duchu nějakého společenského tématu. Letos se celá soutěž nesla v duchu hudby, přírody a ekologie. Finalistům soutěže tak přišel přiblížit své zážitky známý cestovatel Jakub Vágner.

"Snažíme se opravdu praktickou formou ukázat, že matematika se nachází ve všech sférách lidského jednání a chování. Jedno z těch témat se snažíme, aby bylo třeba i humanitní," řekl Marek Kovář.

Soutěž podpořil Český svaz vědeckotechnických společností. Podle jeho čestného předsedy se ještě můžeme pochlubit určitým počtem mladých technicky zdatných mozků. Většina společnosti je ale čistě konzumní.

"Mají smartphony, používají všelijaké nové techniky pro reprodukovanou hudbu a video a tak dále. A konzumují to jako přirozenou věc. A vůbec je nezajímá, jak je to vlastně udělané a proč to funguje. Ale pořád tady je nějaké procento lidí, které to zajímá, kteří potom nakonec budou ti, kteří to budou posouvat dopředu," řekl Daniel Hanus, čestný předseda ČSVTS.

Podporu do dalších ročníků projektu přislíbilo také vedení hlavního města.

"Příští rok je vlastně rokem matematiky. Je to klíčové proto, že začínají státní maturity, ta povinnost, že se bude maturovat z matematiky. Proto je pro nás důležité motivovat studenty k tomu, aby matematiku studovali, aby byla použitelná v praxi lépe než doposud," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

Poprvé si mohli žáci v rámci soutěže Pangea zasoutěžit v roce 2013. Od té doby se pravidelně do soutěže hlásí tisíce dětí a účastní se také česká třída Evropské školy v Bruselu. Vítězové si odnesli tablety, vědecké kalkulačky nebo šeky na nákup knih.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu