• Načítám...
>

Voda má zásadní význam pro naši civilizaci

  • 23. května 2019,
  • 12:01,
  • PRAHA,
  • Redakce

Vody oceánů, ve kterých vznikl veškerý život na této planetě, pokrývají téměř tři čtvrtiny povrchu planety Země. Pohyb vody na Zemi a kolem ní zásadně ovlivňuje klimatické poměry. Tématický večer o této problematice proběhl v Českém muzeu hudby.

Reklama

Večer byl součástí výstavy stejnojmenného názvu, která probíhá na pražské Kampě a je otevřena 24 hodin denně. 

"Ta myšlenka je stará zhruba 8 let, kdy jsem myslela na to, že bych ráda udělala expozici veřejně přístupnou a zdarma pro všechny o vodě, protože to téma mi připadá důležité. Důležité mi připadalo už tehdy ale až teď se mi podařilo dát dohromady tým v čele s panem prof. Bártou a myslím, že se to povedlo, že to čekání stálo za to," řekla Olga Menzelová, organizátorka projektu Voda a civilizace.

Voda ovlivňuje i dějiny lidstva, ekonomiku, kvalitu života. Primárním úkolem v českých zemích je zadržování vody.

"Naše hospodaření s vodou, když mluvím minimálně o českých zemích, není úplně v pořádku. Naopak je do značné míry ignorantské, nezodpovědné a máme rozhodně co zlepšovat," řekl Miroslav Bárta, archeolog.

"To, co by se mi nejvíce líbilo, je vytvořit ústavní zákon o vodě. To znamená, aby voda měla ústavní ochranu. Já budu dělat vše pro to a zaznělo to mnohokrát i v naší národní koalici pro řešení sucha, že bychom takový zákon potřebovali," řekl Bohumír Jánský, geohydrolog.

"Nejen, že se nám Praha přehřívá, vznikají nám tady tepelné ostrovy, ale Praha zažila již několik sezón za sebou v letním počasí a skutečně taková sucha, že nám ta zeleň začala usychat. Voda v ulicích nám chybí," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Výstava Voda a civilizace bude představena i v dalších městech nejen českých, ale i evropských.

"Mně ta výstava velice zaujala a já jsem oslovil paní Menzelovou, jestli by se nedala koupit nějaká kopie, že bychom my jako vláda udělali nějakou stálou výstavu a vždy, když k nám přijede nějaký premiér nebo prezident, ukázali bychom mu to a dělali bychom propagaci," řekl Andrej Babiš, premiér ČR.

Na pražské Kampě můžete výstavu Voda a civilizace navštívit do konce června.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu