• Načítám...
>

Galerie Smečky připomíná Jiřího Jilovského

  • 11. září 2019,
  • 0:16,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražská plynárenská zve na výstavu do Galerie Smečky. Od začátku září patří prostory galerie Jiřímu Georgu Jilovskému. Kurátoři výstavy představili průřez jeho tvorbou v rámci výstavy s názvem Pražský romantik.

Reklama

Poslední novoromantický malíř, jehož dílo není veřejnosti příliš známo. Jiří Georg Jilovský byl totiž německý žid a většina jeho prací se tak kvůli jeho osudu, který ovlivnilo nacistické běsnění, nedochovala.

"Byl to grafik, scénograf, malíř, autor propagačních plakátů, materiálů. Dostal ocenění za scénografii, dostal cenu za Ex libris, v Paříži dostal cenu za plakát v roce 25," řekl Pavel Růt, kurátor výstavy.

Jilovský tvořil ve stylu na pomezí secese a symbolismu. Tento styl byl příznačný řadě německých autorů. Sám byl členem několika uměleckých spolků, jako například Jung-Prag. Na výstavě jsou také výtvarné kousky odkazující na jeho členství v zednářské lóži.

"Jeho většina známých byla z okruhu zednářských lóží a on vzešel ze skupiny Prag - Jung a tam byli zakládající členové Gustav Meyrink, Hugo Steiner - Prag, který se pak prezentoval v německých lóžích," řekl Pavel Růt.

Výstavu se podařilo uspořádat díky Národnímu muzeu v Praze, Památníku národního písemnictví, Umělecko - průmyslovému muzeu, Památníku Terezína. Do sbírky přispěli také soukromí vlastníci Jilovského výtvarných prací. Většina odráží jeho symbolistní díla.

"Jilovský byl uznávaný scénograf a my jsme chtěli připomenout tu tvorbu, jako symbolistní a fantaskní - něco, co nás přitahovalo, byť to není úplně typické. Pro Jilovského je typická řada poloh, ale toto nám přišlo jako dobrý nápad," řekl Martin Souček, kurátor výstavy.

K vidění je asi 130 výtvarných děl. Některá jsou vystavena vůbec poprvé. Zájemci mohou výstavu navštívit až do 2. listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu