• Načítám...
>

Vyjednávání o vládní čtvrti je na mrtvém bodě

  • 19. září 2019,
  • 9:27,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Pražský primátor se s premiérem Andrejem Babišem na vzniku vládní čtvrti nedomluvil. Jednání skončilo fiaskem. Premiér Andrej Babiš uvedl, že Zdeněk Hřib setkání vedl stylem, kvůli kterému ho musel ukončit. Více o tom, jak celou situaci komentuje sám primátor, už v následující reportáži.

Stáhnout video
Reklama

Jednání pražského primátora s premiérem Andrejem Babišem o vzniku vládní čtvrti je na mrtvém bodě. Politici se na společné schůzce na ničem nedohodli. Andrej Babiš prohlásil, že Zdeněk Hřib vedl jednání takovým stylem, že ho musel ukončit. To ale primátor odmítá.

"Já si myslím, že skutečně je to o tom, že pan premiér asi není zvyklý na to, že s ním někdo nesouhlasí. V holdingu na to prostě není zvyklý a ta demokracie je ale skutečně o diskuzi a o tom, že různí lidé mají různé názory," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Politici jednali o možném vybudování úřednické čtvrti poblíž konečné stanice metra C v Letňanech. Magistrát za to požadoval, aby stát výměnou za pozemky přispěl na dostavbu Pražského a vnitřního okruhu a také na novou nemocnici.

"Mám za to, že se i trochu lišíme v představě o tom, v jaké fázi jednání o Letňanech se momentálně nacházíme. Z mého pohledu totiž ještě to vyjednávání vlastně nezačalo, protože to, proč já se s ním scházím mezi čtyřma očima, je proto, aby mi stále dokola neposílal ty dopisy. Já se mu snažím vysvětlit, že pro Prahu je naprosto zásadní podmínkou to, aby byly splněny ty 3 naše požadavky," řekl Zdeněk Hřib.

Andrej Babiš v červenci dopisem primátora Hřiba ubezpečil, že stát bude financovat výstavbu vnějšího okruhu s tím, že o vnitřním okruhu a nemocnici je ochoten jednat. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil považuje spor primátora s Andrejem Babišem za chybu.

"Pan primátor to bohužel nyní zavedl do slepé uličky. Opět říkám, že bych čekal, že se udělá speciální koaliční jednání před tím, než pan primátor půjde k premiérovi. Nebo že alespoň přizve odpovědného politika - docenta Hlaváčka. Nic takového se nestalo. Je to podle mého názoru spíše politická exhibice, nikoliv opravdu snaha věcně řešit problém Letňan," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu.

A hlasitá kritika se na pražského primátora snáší i z opozičních stran.

"Jak je vidět, pan primátor své arogantní chování uplatňuje vůči všem, nejen vůči nám, opozičním zastupitelům. Mně to ani nepřekvapuje, protože on se takto arogantně chová vždy. Je to naprosto amatérský a nezodpovědný primátor," řekla Alexandra Udženija, zastupitelka hl. m. Prahy.

"Já si myslím, že z toho průběhu vyjednávání je celkem patrné, že zatímco premiér Babiš chce jednat, chce něco vyjednat, tak u pana primátora já vidím spíše neochotu," řekl Patrik Nacher, předseda zastupitelského klubu.

Nabídku státu má pražský primátor písemně. Zda o ní bude opět ochotný vyjednávat ale zatím nikdo neví. Premiér Andrej Babiš chce nyní obeslat všechny pražské radní a o nabídce hovořit s nimi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu